Rodila ga je surogat mama

Dječak u Kini rođen je četiri godine nakon što su njegovi roditelji poginuli u prometnoj nesreći

Njegovi djedovi i bake dugo su se borili za skrbništvo nad embrijem, a zatim i za skrbništvo nad unukom, ali sad je sve napokon na svom mjestu

Sina bračnog para iz Kine, koji je tragično izgubio život u prometnoj nesreći prije više od četiri godine, rodila je surogat majka nakon duge pravne bitke za skrbništvo nad embrijem koju su vodili roditelji para, pišu kineski mediji.

Shen Jie i Liu Xi bili su u braku dvije godine te su se nakon razdoblja pokušavanja odlučili na in vitro oplodnju. U ožujku 2013. godine, samo pet dana prije nego li je Liu trebala otići u bolnicu na in vitro oplodnju gdje su joj trebali transplatirati embrij u maternicu, par je izgubio život u prometnoj nesreći.

Sljedeće tri godine nakon njihove tragične smrti, njihovi su se roditelji borili za prava nad smrznutim emrbijem koji je ostao jedino što su imali od svoje djece, a slučaj je bio iznimno dug, iscrpljujuć i kompliciran, piše Guardian.

‘Njegove oči me podsjećaju na moju kćer, ali uglavnom sliči svome tati’

Nakon nekoliko napornih godina i odlazaka na sud, roditelji su napokon dobili “skrbništvo” nad embrijem u siječnju prošle godine, a zatim su se uputili na Laos kako bi pronašli surogat majku koja će roditi dijete njihove pokojne djece. Morali su otići ondje s obzirom na to da je surogatstvo u Kini zabranjeno.

U prosincu prošle godine, Shenovo i Liuino dijete, maleni dječačić, rođen je u bolnici u Guangzhou. Liuina majka nazvala ga je Tiantian, što u prijevodu s kineskog znači ‘sladak’.

“Njegove oči me podsjećaju na moju kćer, ali uglavnom, moram priznati da više sliči svome ocu”, ispričala je za Beijing News Liuina majka, Hu Xinxian.

Zasad mu ne žele reći pravu istinu o njegovim roditeljima jer ga ne žele još dodatno žalostiti

IlustracijaFoto: Colin J / Flickr

No, čak i nakon rođenja djeteta, nisu prestale pravne zavrzlame. Bake i djedovi morali su proći proceduru DNA testiranja kako bi dokazali da su zaista Tiantianova obitelj, kako bi mogli zadržati skrbništvo nad njime.

Ipak, unatoč svemu, bake i djedovi su odlučili da malenome neće ispričati pravu istinu o njegovim roditeljima. Umjesto toga, reći će mu da su njegovi roditelji otputovali izvan države. A takvu će priču imati barem dok dječak malo ne poraste.

“Ovom je dječaku suđeno da bude tužan od svog dolaska na svijet. Druga djeca imaju mame i tate, a on nema… Ali definitivno ćemo mu reći istinu nekad u budućnosti. Pa kako i ne bismo”, ispričao je njegov djed, Shen Xinxian.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr