Za sretno djetinjstvo

Čudovišta, psi i smrt: Evo kojih se stvari mališani najviše boje i kako im odagnati te strahove

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 09:00 05.01.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Svi se u životu nečega bojimo, a onaj koji kaže da se ničega ne boji, vjerojatno laže

Strahovi se najviše formiraju u djetinjstvu i kako čovjek odrasta, makar se mogu javiti i u odrasloj dobi. Sve ovisi o životnim okolnostima i kako si nešto prezentiramo.

Dok su djeca mala, upijaju poput spužve pa ih nije dobro dodatno plašiti stvarima na koje ne mogu utjecati ili nečime što bi se moglo dogoditi za što ni vi niste sigurni. Evo čega se mališani najviše boje i od čega bi im trebalo skrenuti pažnju kako bi imali djetinjstvo bez stresa:

1. Preseljenje

Ako se uskoro selite s vašom obitelji, sama činjenica odvajanja od poznatoga može vašem djetetu jako teško pasti. Ako vidite da je vaše dijete lošeg raspoloženja zbog toga, objasnite mu koje su pozitivne stvari preseljenja u drugu sredinu i nemojte podcjenjivati njihovu želju da ostanu gdje jesu.

2. Priče i vijesti na televiziji

Utjecaj televizije na djecu i sva negativa mogu značajno utjecati na formiranje djetetovog karaktera tijekom godina. Možete im ograničiti gledanje televizije i spriječiti da budu izloženi crnoj kronici, no ako se dijete prestraši jer je čulo nešto strašno, nemojte ga dodatno plašiti već mu objasnite da bude oprezno.

3. Svađe između vas i vašeg partnera

Nemojte im ni slučajno reći da nije njihova krivica što se svađate jer će onda upravo to i pomisliti. Svađe su itekako moguće bez vike i psovki. Objasnite im da se mama i tata nekada prepiru, ali to ne znači da se ne vole. Uvijek naglašavajte važnost ljubavi i poštovanja prema drugoj osobi.

4. Baba roga

Mnoga djeca se boje mraka pa je važno naviknuti ih što prije na njega. Nemojte ih plašiti baba rogama i sličnim čudovištima niti poticati gledanje takvih crtića i filmova. Recite da su čudovišta izmišljena i da im neće ništa biti. Sjedite s njima u mraku kako bi vidjeli da im ne prijeti ikakva opasnost.

5. Smrt

Neki mališani brzo shvate što je zapravo smrt (pogotovo ako su je iskusili dosta rano) i onda ih to počinje mučiti. Objasnite im da to čeka svakoga, ali da treba živjeti kao da ona nikada neće ni doći. Ne bojte se da oni to neće shvatiti – u svojim malim glavicama objasnit će si tu činjenicu kako najbolje mogu.

6. Psi

Nervoza u blizi psa možda potječe upravo od vas jer se bojite da će pas napraviti nešto nažao vašem djetetu. Pokažite im da psi nisu čudovišta koja grizu i naučite ih kako da im pravilno pristupe.

7. Strahovi od liječnika i zubara

U ambulantama se često čuju vriskovi, a 90 % njih se može pripisati uplašenom djetetu koje svaki čas treba dobiti injekciju. Recite im da shvaćate njihove strahove i da ćete to zajedno reći doktoru i zamoliti ga da bude nježniji. Ako se panično boji igle, pokažite im da je to kao da ih netko štipne i da boli tek na sekundu. Ako budu dobri, nagradit ćete ih čokoladom ili sladoledom.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 09:00 05.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr