Važno je razgovarati

Čini vam se da će baka i djed previše razmaziti vašeg mališana? Evo kako reagirati dok šteta nije velika

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 17.09.2017 / Rubrika:
Foto: Thinsktock
0

Bolje je postaviti granice nego potpuno odsjeći svoje ili partnerove roditelje iz djetetovog života

Bake i djedovi su pravi blagoslov u životu svakog djeteta, a vrijeme koje njihov unuk ili unuka provodi s njima povoljno utječe i na dijete i na starije. Koliko god su bake i djedovi nešto popustljiviji u odgoju, toliko takav pristup može razmaziti dijete.

Zato je važno poduzeti određene korake na vrijeme, ali bez stavljanja odnosa s vašim roditeljima ili roditeljima vašeg partnera na kocku. Evo što učiniti ako primijetite da vas vaše dijete više ne sluša i očekuje da mu se stalno povlađuje:

Cijenite njihov odgoj


‘Razmaženost do neke mjere je zapravo dobra za dijete ako uključuje obilje ljubavi i pažnje. Pokušajte biti fleksibilni i odnosite se prema njima s poštovanjem. Znate i sami da su se jako veselili imati unuka/unuku pa što znači jedan sladoled više…

Razgovarajte s djecom o tome

Od samog početka je djeci dobro reći da baka i djed imaju drugačija pravila. Dok god dijete ne dođe natrag kući s istim očekivanjima, sve je u redu. Ovako će odnos bake i djeda sa svojim unucima biti još posebniji.

Postavite granice

Mnogi problemi se pojavljuju kada roditelji ne postave granice u odgoju pred bakom i djedom. Ako se počnete osjećati nelagodno, pokušajte se ne uzrujati ispred svog djeteta. Postavljanje granica bolje je od potpunog isključivanja bake i djeda iz djetetovog života.

Ne dajte im da vama manipuliraju

Ako osjetite da vas baka ili djed namjerno potkopavaju, to može biti velik problem. Ne dajte im da pred djetetom izgovaraju rečenice poput “Mama i tata ti ovo ne dopuštaju, ali ja budem!”.

Razgovarajte o svemu

Inicirajte ozbiljnu raspravu ako su stvari van kontrole. Teško je, ali potrebno, pogotovo ako se unuci i vaši i/ili partnerovi roditelji često vide.

Objasnite svoje stavove

Razgovarajte s djedom i bakom o razlozima iza određenih pravila i zašto biste voljeli da ih i oni imaju. Stvari će biti lakše kada znaju zašto ste zabrinuti ili zašto ste nešto doveli u pitanje.

Napravite plan

Ako vaši ili partnerovi roditelji znaju što imate na pameti u vezi djetetova odgoja čak i prije nego unuk ili unuka dođe k njima u posjet, znat će kako reagirati. Djed i baka obično samo misle kako zabaviti dijete i kako ugoditi njegovim željama pa zaboravljaju na druge stvari. Zato ih je dobro uputiti u sve.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 17.09.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr