OPASNO

Ako vaša beba ne prestaje plakati, provjerite njene nožice. Ondje bi se mogao skrivati ozbiljan problem

Piše: Žena Net / Vrijeme: 16:00 23.02.2017 / Rubrika: ,
Foto: MykolaSenyuk/thinkstock
0

Iako za ovaj fenomen možda nikad niste ni čuli, on zapravo nije toliko rjedak

Mnogi roditelji male djece suočili su se s time da njihova beba plače, a oni nemaju pojma zašto – jer su joj upravo promijenili pelenu i nahranili je, a do nedavno je čvrsto spavala.

Ipak, postoji jedan dosta neobičan, ali zapravo ne tako rjedak razlog zbog kojeg bebe plaču, a mi, priznajemo, dosad nismo čule za ovakav slučaj. Naime, radi se o fenomenu koji se naziva “kosa stezač” (hair tourniquet), a radi se o kosi koja se zapetlja oko bebina prsta unutar čarape i stvara užasnu bol. Prilikom toga dolazi do zaustavljanja cirkulacije, zbog čega prst natiče, a u ozbiljnijim slučajevima može čak doći i do njegove amputacije, piše Bright Side.

A koliko ovaj problem može biti ozbiljan najbolje znaju Scott i Jessica Walker, čija je djevojčica doživjela ovakvu nezgodu. Malena je cijeli dan plakala, iako na prvi pogled nije imala razlog za to, pa joj je Jessica u nekom trenutku skinula čarape, nadajući se da će je to smiriti. No kad je vidjela bebin otekli prst prilično se iznenadila i ona i Scott morali su brzo reagirati.

Ovako je izgledao prstić njihove djevojčice

Pomoću škarica i povećala uspjeli su joj s prstića maknuti zapetljani konac, a ne žele ni zamisliti što bi se dogodilo da nisu na vrijeme primijetili što se događa.

We had a big scare yesterday. Ended up at the Childrens' Hospital St Francis again with Ann. This time it was a #hairtourniquet Please tag anyone you know that is a parent or soon to be parent. This is when a hair gets wrapped around a finger toe, or other extremity, and gets so tight it cuts off circulation. It can even result in amputation if not caught soon enough. A hair, for unexplained reasons, does this when feet are in footies or hands in mittens and there is repetitive movement. Check your baby's toes and fingers often. Hair has the ability to stretch when wet, then shrinks when it dries. For this reason hair tourniquets are so dangerous. Praising God again for His grace, a mother's instinct, and my hearing of another story that led me to my instinct the day before. #babies #baby #newborns #newmom #moms #motherhood #hair #fingers #toes

A post shared by N A D I A • K • W I L S O N (@nadiakwilson) on

Iako je ovaj fenomen zapravo dosta čest, o njemu se gotovo nikad ne priča niti se za njega zna, stoga iskoristite ovo novo saznanje i sljedeći put kad vaša beba bude neprekidno plakala provjerite joj nožne prste. Jer upravo se ondje, čini se, može skrivati ozbiljan problem.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 16:00 23.02.2017 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr