Strastvena i oštra

Na današnji dan umrla je legendarna Coco Chanel: Evo nekih neobičnih činjenica o ženi koja je živjela po vlastitim pravilima

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 10.01.2018 / Rubrika:
Foto: fratellialinari/Instagram
0

Osmislila je i proslavila malu crnu haljinu, a pripisuje joj se i oslobađanje žena od korzeta

Svaka žena bi u ormaru trebala imati nekoliko ‘vječnih komada’ među kojima obavezno mora biti mala crna haljina jer je stvorena za svaku prigodu. Barem je tako mislila Coco Chanel, legendarna dizajnerica čije ideje, stav i načini žive u svim Chanel kreacijama još i danas.

Evo nekih zanimljivih činjenica o njoj koje možda i nisi znala:

Redovnice su je naučile šivati

Rođena je 19. kolovoza 1883. u Parizu u siromašnoj obitelji, a nakon smrti majke nije imala drugog izbora nego otići u sirotište. Tamo je s 15 godina naučila šivati te je kasnije radila kao švelja.

Bavila se i pjevanjem

Kad ne bi šivala, pjevala je u cabaretu La Rotunde i drugim pariškim barovima. Međutim, pjevanje joj baš i nije išlo pa je ubrzo napustila tu karijeru.

Coco joj nije pravo ime

Coco je njezino umjetničko ime pod kojim je pjevala, a rođena je kao Gabrielle Bonheur Chanel.

Jedan od njezinih ljubavnika pomogao joj je otvoriti butik

Nastupi u cabareima omogućili su joj mnogobrojne kontakte, a među njima je bio i Arthur “Boy” Chapel. On joj je pomogao kupiti butik, a nedugo zatim je kupila i cijelu zgradu u središtu Pariza.

Prva je osoba čiji je parfem nazvan po njegovoj dizajnerici

Legendarni klasik Chanel No.5 još uvijek je jedan od najtraženijih parfema, a nazvan je upravo po svojoj dizajnerici. Govori se da je Coco odabrala broj pet jer joj je gatara rekla kako joj je to sretan broj.

Nije spavala u svom domu

Zgrada koju je kupila imala je četiri kata, a tamo se i dan danas nalazi Chanel butik, sobe za probe, njezin stan koji služi za modna snimanja i intervjue i radionica. Međutim, Coco nikada nije spavala u svom stanu već u obližnjem hotelu Ritz.

Doživjela je krah svoje karijere

Drugi svjetski rat bio je teško vrijeme za dizajnericu pa je 1939. morala zatvoriti butik. No, Coco ne bi bila Coco da nije imala veliki povratak. Na modnu scenu vratila se 1954., a njezina klijentela uključivala je poznate dame poput Elizabeth TaylorJane FondeJackie Kennedy Grace Kelly.

Proslavila se šeširima i oslobodila žene korzeta

Prvo je kreirala šešire koje su tada nosile sve žene Francuske koje su živjele na visokoj nozi. Coco je ubrzo počela dizajnirati i šivati kostime i haljine, posebice od ‘jerseya’, odnosno makoa koji se prvenstveno koristio u izradi muškog donjeg rublja.

Mako je lagan materijal koji komplementira ženskoj figuri i upravo su zbog tih haljina i kompleta žene konačno prestale nositi korzete.

Ljubovala je s nacističkim časnikom

Navodno je imala aferu s Hansom Guntherom von Dincklageom, visokim časnikom Gestapa, a govori se da je i sama bila špijunka.

Mala crna haljina

Coco je uvijek napominjala da hrpa nevješto skrojene, jeftine odjeće ne može nadoknaditi par vječnih klasika, a to su mala crna haljina, dvodijelni komplet od makoa, široke hlače, prugice, bisere i parfem.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 10.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr