Vrlo lako

Kožne čizme mogu trajati godinama ako ih pravilno njegujete, a evo kako to možete postići

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:01 08.01.2017 / Rubrika:
Foto: betyarlaca/Thinkstock
0

Držite se ovih šest savjeta i dugo će izgledati kao tek kupljene

Snijeg, hladnoća, kiša i bljuzga zahtijevaju gacanje u kvalitetnim čizmicama, po mogućnosti od prave kože. Sigurno je bolje uložiti u nešto skuplje koje vam mogu trajati godinama nego svake godine kupovati druge koje nakon nekoliko nošenja propuste.

Da bi vam kožne čizme što duže trajale, evo nekoliko jednostavnih trikova:

1. Moraju imati mjesta

Najbolje bi bilo da kožne čizme držite u kutiji s kojom ste ih i kupili jer se tako neće nagužvati. Kada prođe zima, u njih stavite zarolane časopise ili papir da zadrže oblik.

2. Njegujte ih kremama

Koža se zbog utjecaja padalina troši i gubi vlažnost. Redovito ih polirajte specijalnim kremama za kožnu obuću.

3. Kupite zaštitini sprej

Kako biste se dodatno osigurali od vlage i promakanja, čizme pošpricajte sprejem za impregnaciju koji će na njima napraviti nevidljivi zaštitni sloj. Postupak ponavljajte jednom u tjedan dana.

4. Uložite u dobru četku

Prije impregnacije i nanošenja kreme, čizme treba dobro očetkati kako biste maknuli eventualne nečistoće. U trgovinama se raspitajte što se preporučuje za određenu vrstu kože.

5. Obrišite ih nakon svakog nošenja

Ovo je zapravo najvažniji korak koji će vaše čizme duže održati kao da su tek kupljene. Ako ste gazili po snijegu ili bili na kiši, prebrišite ih vlažnom krpom i ostavite da se osuše na zraku, ali ne blizu radijatora ili peći.

6. Osvježite ih sodom bikarbonom

Vlaga i znojna stopala s vremenom mogu ostaviti neugodan miris unutar čizama, ali to se može riješiti uz pomoć malo sode bikarbone. Pospite njome unutrašnjost i ostavite preko noći, a zatim je istresite van.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:01 08.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr