Stvar prestiža

Čak i kad mu je hladno: Evo zašto princ George baš uvijek nosi kratke hlačice

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 10:08 06.10.2016 / Rubrika:
0

Jeste li ikada na fotografijama primijetile da maleni princ George uvijek nosi bermudice?

Nasljednik britanske krune, princ George, presladak je trogodišnjak koji se s mamom, Kate Middleton, i tatom, princem Williamom, redovito pojavljuje i na službenim ‘zadacima’. Bilo ljeto ili zima, George na sebi uvijek nosi kratke hlačice, a razlog tomu leži u britanskoj tradiciji.

Duge hlače su za starije dječake i muškarce

Kraljevska obitelj

Naime, pripadnici viših društvenih staleža, aristokracije i kraljevske obitelji svoje su sinove uvijek odijevali isključivo u kratke hlače, do određenih godina.

“Duge hlače su za starije dječake i muškarce, a kratke hlače na malenom dječaku tihi su klasni pokazatelj u Engleskoj. Iako se vremena polako mijenjaju, duge hlače na malom dječaku i dalje se smatraju prigradskim i pokazateljem srednjeg staleža”, rekao je za Harper’s Bazaar stručnjak za društvene etikete William Hanson.

Običaj je da dječaci duge hlače počinju nositi oko osme godine.

Običaj koji datira iz 16. stoljeća

BRITAIN-ROYALS-PORTRAIT-US-LIEBOVITZ

“To možda ima veze s običajem koji datira iz 16. stoljeća, kad su se dječaci s godinom ili dvije života odijevali u haljinice, što se danas zadržalo i tijekom krštenja, a zatim su nosili odjevne artikle koji su više nalikovali kratkim i dugim hlačama”, dodao je gospodin Hanson.

Ipak, kratke hlače su danas u kraljevskoj obitelji više gesta poštivanja tradicionalnih vrijednosti nego iskazivanje povlaštenog staleža.

“Pripadnicima viših staleža u Velikoj Britaniji vrlo je važno sačuvati tradiciju, a kratke hlače jedan su pokazatelj kojim se ističu”, zaključio je Hanson.

Princeza Diana je također svoje dečke, prinčeve Williama i Harryja, odijevala u bermude sve dok nisu bili dovoljno stari da počnu nositi duge hlače i odijela.

 

2016 Royal Tour To Canada Of The Duke And Duchess Of Cambridge - Victoria, British Columbia

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 10:08 06.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr