Sedam najlošijih

Znate li da neka hrana loše utječe na raspoloženje, a izaziva i agresiju? Evo koju je bolje izbjegavati

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:00 18.07.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Želudac i tijelo općenito puno nas puta upozoravaju da jedemo ono što ne bismo trebali

Naš probavni sustav proizvodi oko 90 posto serotonina, hormona sreće zbog kojeg se osjećamo tako dobro. Često zaboravljamo da je vrlo važno što unosimo u sebe na dnevnoj bazi pa trpamo bilo što, samo da napunimo želudac. Ne, loša hrana ne utječe samo na težinu već i na našu psihu pa može izazvati bezvoljnost, agresiju pa čak i depresiju.

Purewow je razgovarao sa stručnjakinjom za mentalno zdravlje Rachel Kelly koja je otkrila sedam najgorih namirnica koje možemo pojesti ili popiti:

Dijetalna pića


Pića koja su deklarirana kao ‘dijetna’ jer ne sadrže šećer ili ga sadrže u malim količinama, ipak nisu toliko bezazlena. Naime, istraživanja su pokazala da često sadrže umjetno sladilo aspartam čiji sastojak fenilalanin onemogućava proizvodnju serotonina, odnosno hormona sreće.

Zaslađene žitarice i dijetalne pločice

Bez obzira što na njima piše da su dijetalni, ovakvi proizvodi sadrže puuuno šećera. Da, brzo će vas zasititi jer šećer odmah putuje u krv, ali ćete se ubrzo nakon konzumiranja osjećati umorno i bezvoljno.

Kupovni slatkiši

Ovo uključuje i pekarske proizvode poput krafni, savijača, raznoraznih peciva s punjenjem, ali i kekse, bombone i slično. Jest da vas sočna krafna tu i tamo neće ubiti, ali u načelu i nije najzdraviji izbor za očuvanje energije.

Brza hrana

Znate li da je brza hrana napravljena upravo zbog toga da joj se stalno vraćamo? Masni krumpirići su ukusni, ali transmasne kiseline (loše) remete proizvodnju omega-3 masnih kiselina (dobre). Ovo istraživanje pokazuje da manjak dobrih masnih kiselina uzrokuje depresiju, agresiju i pesimizam.

Margarin

Margarin je u osnovi čista trans masnoća koja nas lišava dobrog raspoloženja. Ako volite jesti margarin na kruhu, radije si namažite svinjsku mast ili pravi maslac. Zdraviji su.

Slane grickalice

Slane grickalice poput čipsa pune su pojačivača okusa zbog kojega ne možemo pojesti samo par komada već moramo slistiti cijelu vrećicu. Vrlo brzo ćete se osjećati umorno i slabo.

Hrana iz konzervi i vrećica

Juhe iz vrećice, primjerice, prepune su soli i raznoraznih aditiva te imaju minimalnu hranjivu vrijednost. Zasitit će vas, ali ćete se osjećati tromo.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:00 18.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr