Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Nastale u Japanu

Znanstvenici su uzgojili banane čija je kora u potpunosti jestiva, ali nisu baš jeftine i navodno su užasno preslatke

Jedan komad košta više od 40 kuna, a navodno imaju snažan okus ananasa i jako su slatke

Jeste li ikad pokušale pojesti bananu bez da ste prije toga ogulile koru? Ne, naravno da niste, zašto bi to itko isprobavao? Okej, ali odsad se i to može, ako je nekoga nekad zanimalo, jer je japanska tvrtka Setsuzo Tanaka upravo uzgojila banane koje možete jesti s korom i ovo je neka potpuno nova razina lijenosti.

View this post on Instagram

Japan's Mongee Banana (pronounced “mon-gay” and “mongee” is Okayama slang for “incredible”) is a very special banana. Why? It’s only grown and produced at D&T Farm in Okayama Prefecture, and they only sell 10 bananas per week. One banana costs 648 yen (about US$5.75), but the most interesting thing about this banana is that you can eat the skin! How? They use a method called “Freeze Thaw Awakening”, which extracts and implements the DNA of fruits in order to produce specimen similar to ancient times, which then allows them to be grown in a cooler climate. Bananas produced in this way were successfully grown for the first time in November. Since they’re raised in a non-tropical climate, they don’t have any natural predators, which means no pesticides are used and Mongee Bananas are organically grown. They’re sweeter than regular bananas, with 24.8 grams of sugar, as opposed to the average 18.3 grams. Because of that, they’re also stickier and have a much stronger smell. Try this incredible edible fruit! 🍌👌🇯🇵️ (Source/Images ©SoraNews24) #freedomjapanesemarket #okayama #japan #japanese #mongee #banana #edible #edibleskin #incredible #fruit #organic #organicallygrown #snack #box #japanesefood #rare #didyouknow #fyi #info #love #delicacy #landoftherisingsun #monday #thoughts #food #foodporn #foodgasm #foodlover

A post shared by Freedom Japanese Market (@freedomjapanesemarket) on

Znanstvenici su ovu bananu nazvali Maongee (mon-gay, tako se čita), a kora ove banane je u potpunosti jestiva. I da, mongee se s japanskog prevodi kao ‘nevjerojatan’, što je zapravo i više nego prikladno.

Rastu prvo na debelom minusu, a onda na normalnim temperaturama

Znanost iza ovog pomalo čudnog, ali sve u svemu super izuma je to da su znanstvenici prvi puta zasadili drva banane u okolišu gdje je temperatura oko -60 stupnjeva Celzija, piše Cosmopolitan. Banane se zatim, u pravom trenutku, odmrzavaju te presađuju na višu temperaturu, a upravo ta promjena temperature navodno ubrzava rast ploda, zbog čega na kraju dobijete bananu s jestivom korom koja ima okus sličan zelenoj salati, objasnio je glasnogovornik D&T Farme gdje su banane uzgojene, Tetsuya Tanaka.

Navodno imaju okus ananasa

View this post on Instagram

We love you Australia!

A post shared by Latutti Label (@latutti_label) on

Novinar Rocket Newsa probao je ovu neobičnu bananu i tvrdi kako joj je kora doista vrlo tanka, ali okus ga baš jako podsjeća na neko tropsko voće, ponajviše ananas. Ova je banana također prilično slatka; ima 24,8 grama šećera, dok klasična banana ima 18,3 grama. Također, cijena joj nije baš sitnica, a  za jedan ovakav plod morat ćete izdvojiti 7,75 dolara, odnosno 46,05 kuna, što je ogromna cifra za jednu jedini bananu. No, mi ih ionako nećemo moći isprobati s obzirom da se mogu naći u ograničenim količinama samo u japanskom trgovačkom lancu Tenmanya Okayama.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr