Odlično za zapamtiti

Znači li vam što pojam aquafaba? Ova i još 3 namirnice odlična su zamjena za jaja u kolačima, tortama i kruhu

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:00 14.07.2017 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

Ako ste baš jučer potrošili zadnje jaje, nema frke, iskoristite nešto od ovoga

Baš ste se zaželili kolača, kad ono nema najvažnijeg sastojka – jaja. Da, scenarij nam je jako dobro poznat, no ne treba paničariti ako trgovina baš sad ne radi ili vam u posjet dolazi prijateljica veganka.

Jaja u kolačima, tortama i ostalim jelima lako možete nadomjestiti ovima četirima namirnicama:

Lanene sjemenke

Jaja u većini recepata služe kao vezivni sastojak koji će sve druge držati na mjestu. Međutim, lanene sjemenke obavljaju isti posao i na vrlo zadovoljavajuć način. Jedna žlica lanenih sjemenki odgovara jednom jaju, a sve što trebate napraviti jest samljeti ih, pomiješati s tri žlice vode te pustiti pet minuta da se zgusnu. Zatim ih dodajte ostalim sastojcima i to je to.

Banane

Pola zdrobljene banane odgovara jednom jaju jer ona daje vlagu i dodatnu slatkoću jelu koje to zahtijeva i kod kojeg vam neće smetati blagi okus ovog voća.

Jabuke

Kašica od jabuka, baš kao i banane, odlično daje vlagu kolačima, kruhu i ostalim postasticama koje se peku. Jedna četvrtina šalice kašice odgovara jednom jaju.

Aquafaba

Ovaj zanimljiv naziv označava tekućinu u kojoj su se kuhale mahunarke poput graha ili slanutka te je odlična zamjena za bjelanjke. Od nje možete napraviti čvrst snijeg koji će vam dobro doći u kolačima, palačinkama ili drugim jelima. Fora!

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:00 14.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr