Stanje uma

Želite da vaš partner doživi zen: Znanstvenici kažu da su mu za to dovoljni seks i maženje

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:02 11.10.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Studija tvrdi da muškarci mogu biološki doći u ovo stanje

Što za nekoga predstavlja vrhunac duhovnosti, za drugoga može biti potpuno beznačajno. S unutarnjim višim ja možemo se povezani na razne načine, neki kroz glazbu, neki kroz hobije, neki kroz meditaciju.

Jedna zanimljiva studija tvrdi da poznato ‘zen’ stanje, odnosno stanje usredotočenosti i mira s ciljem duhovnog prosvjetljenja, muškarci mogu postići biološkim putem i to zahvaljujući hormonu sreće oksitocinu.

Najvažnija je pozitiva


Istraživanje je vodio socijalni psiholog dr. Patty Van Cappellen sa Duke Sveučilišta koji je htio dokazati je li se moguće uzdići na duhovnoj razini pomoću nekih osnovnih bioloških funkcija. “Otkrili smo da muškarci koji su primili oksitocin umjesto placeba priznali da se osjećaju pozitivnije i zahvalnije”, tvrdi Van Cappellen.

Hormon oksitocin prirodno se stvara u hipotalamusu mozga tijekom seksa i trenutaka velikog ushićenja i radosti. Na polovici od 83 muška ispitanika primijenili su kemijski proizvedenu verziju ovog hormona. Potom je uslijedilo 20 minuta meditacije i na kraju upitnik koji mjeri osjećaj duhovnosti.

Pozitivna mantra vrijedi za sve

Većina ispitanika dala je vrlo pozitivne odgovore kao što su ‘sav život je povezan’ i ‘život ima veći smisao’, što je pokazatelj da ću počeli drukčije razmišljati. Čak i tjedan dana nakon ovog testa, bili su usredotočeni na svoju novu mantru.

Zaključak ovog istraživanja je da osjećaj zadovoljstva i sreće itekako može utjecati na povezivanje s unutarnjim ja i duhovnim svijetom općenito jer pozitivnim mindsetom možemo doseći kako materijalne, tako i duhovne visine. Ovo vrijedi za sve, ne samo za muškarce.

Stoga, seksajte se, ljubite, grlite, radite ono što volite, meditirajte tu i tamo i mislite pozitivno, nećete zažaliti jer tko zna kamo vas do može dovesti. U pozitivnom smislu, naravno.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:02 11.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr