Najbolji savjet koji ćete dobiti

Zašto je važno oprostiti osobama koje su nas povrijedile, čak i ako to ne zaslužuju?

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 16:08 16.10.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Prvenstveno opraštamo zbog sebe i svog unutarnjeg mira jer negativa koči naš unutarnji razvoj

U djetinjstvu su nas sa svih strana tjerali da se ispričavamo za najmanju stinicu, ali i da je pristojno oprostiti. S godinama nam to više ne pada na pamet, a ako nekome i oprostimo, dugo vremena nas to izjeda iznutra i pomalo smo suzdržani prema toj osobi.

No važno je znati da prvenstveno opraštamo zbog sebe i svog unutarnjeg mira jer negativa koči naš unutarnji razvoj, bili mi toga svjesni ili ne. Bez obzira na to što vam je netko učinio, oprostiti mu je zbilja čin kojim se uzdižemo i na moralnoj i na duhovnoj razini.

Mrziti nekoga zbog nečeg radi štetu samo nama i nimalo ne utječe na cjelokupnu situaciju. Ako još uvijek niste nekome oprostili, evo zašto je važno da to učinite što prije.

1. Lakše ćete nastaviti sa životom

Zamjeranje, prijezir i nezadovljstvo ne trebaju vam u životu, kao niti bol koju čuvate tako duboko sakrivenu iznutra. Stalno se fokusiramo na užasan osjećaj koji je izazvala nečija izdaja, umjesto na to kako si učiniti život ljepšim.

2. I vi trebate oprost

Mislimo da se oprost tiče samo onih koji su nas uvrijedili jer će to skinuti jedan veliki teret s njihovih leđa. A vaša leđa? Ne možete pošteno krenuti dalje ako još živite u prošlosti.

3. Oprost je za sve

Ne samo za one koji su se ispričali. Što je, u suprotnom, onda poanta oprosta? Jaki ljudi opraštaju i onima koji to naizgled ne zaslužuju jer znaju da će mržnja koja se nakuplja loše utjecati i na druge ljude koji nemaju veze sa situacijom.

4. Oprostiti znači otpustiti

Tek kada oprostimo možemo se pomiriti s našom prošlošću na način koji neće ometati našu budućnost. Otpuštanje prošlosti stvorit će mjesta za nove pozitivne emocije i događaje.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 16:08 16.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr