Korisno

Uz ovih pet trikova biljke u stanu će vam napokon ostati žive

Zapravo je vrlo jednostavno, samo morate znati o kakvoj je biljci riječ i što je njoj individualno potrebno

Ako ste kod kuće ikad imale kakvu biljku, velika je vjerojatnost da vam je, nakon nekog vremena, uvenula. Možda zato što niste dovoljno dobro brinule o njoj, a možda samo zato što niste brinule o njoj na pravilan način. Kako god bilo, sigurno želite da vam biljke u stanu traju, ali i one su poput svakog drugog živog bića i zahtjeva konstantnu pažnju, njegu i brigu. Stručnjaci imaju pet vrlo jednostavnih trikova kako ćete biljke napokon uspjeti održati na životu, a za samo neke od njih treba će vam i neki dodatak koji možda već imate kod kuće ili ga vrlo lako možete nabaviti. Evo o kojih je pet trikova riječ.

1. Teglu do polovice napunite komadićima pjene

Kako bi vam biljka bila zdrava, potrebno ju je redovito zalijevati i održavati joj potrebnu vlažnost. Kako bi ta vlažnost bila bolje balansirana i kako bi se voda lakše upijala u korijen biljke, prije zemlje do pola tegle stavite komadiće pjene, koje možete naručiti na Amazonu. Zatim na njih stavite zemlju i biljku posađenu u nju, pa je onda normalno redovito zalijevajte po potrebi.

2. Hranite biljke vodom u kojoj ste kuhali ljuske od jajeta

Ne trebate kupovati skupe dohrane za biljke. Jednostavno skuhajte ljuske jajeta, koje vam ostanu nakon ručka, doručka, večere, i tom vodom zalijevajte biljke. Takva voda prepuna je kalcija i kalija, a oni su potrebni biljkama da bi rasle i živjele, tako da ne bacajte ljuske, jer ih možete super korisno upotrijebiti.

3. Redovito šišajte i podrezujte biljke

Kao što i same redovito odlazite na frizuru, isto je to potrebno i vašim biljkama. Postoji i čitav vodič koji vam objašnjava kako da točno šišate koju biljku, pa ga možete i detaljnije proučiti, ovisno o tome što imate kod kuće.

4. Pobrinite se da biljke imaju dovoljnu količinu vode i svjetlosti

Možda biljke zalijevate svaki dan, ali one i dalje venu, iako vi mislite da im je baš toliko vode potrebno… No, svaka vrsta zahtjeva drugačiji pristup što se vode i svjetlosti tiče, tako da detaljno pročitajte kojoj je vrsti biljke potreban kakav tretman i koliko biste je često zapravo trebali zalijevati te gdje je držati. Tako više nikad nećete biti zbunjene, a biljke će vam super uspijevati.

5. Iskoristite filtere za kavu

Prije zemlje s biljkom, u teglu stavite filter za kavu, koji će unutar sebe zadržati svu zemlju i prljavštinu, dok će po potrebi najnormalnije otpuštati vodu i propuštati je do korijena biljke. Manje nereda, više zdravih biljaka. To je vjerojatno sve što vam treba.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr