Evo o čemu se radi

Svatko radi greške, ali nije zato odmah loša osoba: Toksične pojedince prepoznat ćete uz ‘pravilo trojke’

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:31 09.07.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Jako je teško procijeniti je li osoba koja vam je jednom učinila nažao zaista toksična ili je jednostavno pogriješila iz neznanja, nerazmišljanja ili nespretnosti

Nekim pojedincima toksičnost je dio života i ne mogu bez crpljenja energije iz drugih jer ih to hrani i osjećaju se bolje kad nekoga namjerno povrijede. Kako bismo bolje razumjeli koga vrijedi zadržati u svom životu, a koga ne, psihologica Martha Stout sa Sveučilišta Harvard predlaže da pri procjeni koristimo ‘pravilo trojke’.

Što je ‘pravilo trojke’?

Ona to ovako objašnjava: “Jedna laž, jedno prekršeno obećanje ili jedna zanemarena odgovornost mogu značiti da se radi o nesporazumu. Dvije znače ozbiljnu pogrešku, ali tri laži već upućuju na to da imate posla s lažljivcem, a obmane su im dio svakodnevnog neumjesnog ponašanja.”

Naravno, u svemu ovome postoje i iznimke koje je važno prepoznati. Ljudi često rade greške u afektu, pogotovo ako su suočeni s teškim situacijama poput gubitka bliske osobe. No, ako se takvi loši obrasci ponavljaju dan za danom, vrijeme je da ozbiljno porazgovarate s njim ili s njom.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:31 09.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr