Sabotirate li same sebe?

Strah od sreće je stvaran: Evo kako znati patite li od njega

Neki stručnjaci definiraju ga kao oblik anksioznosti

Jeste li se ikada osjećale kao da ne zaslužujete biti sretne? Čak i kada se potrudite za vlastitu sreću i poslože se sve okolnosti, u vama opet nastupa ono zrnce sumnje da možda i niste dovoljno dobre. Naime, u podsvijesti ostaje puno toga što svjesno ne možemo izreći pa ni činjenicu da zapravo smatramo da neke stvari ne zaslužujemo. A tako se i ponašamo, odnosno sabotiramo same sebe.

Pojedinci s iracionalnom averzijom prema sreći zapravo boluju od takozvane cherophobije, straha od sreće. Drugim riječima, ovi ljudi redovito odbijaju sudjelovati u bilo čemu zabavnome i onome što bi u njima izazvalo osjećaj zadovoljstva.

Zapravo se ne boje samih aktivnosti već mogućnosti da će stvari krenuti u lošem smjeru ako se samo opuste i uživaju. Iako termin cherofobija nije sasvim definiran niti ga se puno koristi, neki medicinski stručnjaci klasificiraju ovu fobiju kao oblik anksioznosti.

Još neki simptomi:

1. Uhvati vas anksioznost kada ste pozvani na druženje

2. Propuštate prilike koje bi dovele do pozitivnih promjena u vašem životu zbog straha od mogućeg lošeg ishoda

3. Odbijate sudjelovati u zabavnim aktivnostima

4. Mislite da iza sretnog perioda neizbježno dolazi loš

5. Ako ste sretni, mislite da ste zato loša osoba

6. Mislite da pokazivanje sreće loše utječe na vas i vaše prijatelje

7. Smatrate da gubite vrijeme pokušavajući se usrećiti

Osjećaj potpunog beznađa

S cherofobijom je povezana i hedonofobija, odnosno strah od užitka. Psihijatrica Carrie Barron, navodi Independent, kaže da je razlog za takav strah vjerojatno neko loše iskustvo iz prošlosti.

Blogerica Stephanie Yeboah u jednom je intervjuu otkrila kako je živjeti s cherofobijom: “To je osjećaj potpunog beznađa koji pak dovodi do anksioznosti ili izbjegavanja aktivnog sudjelovanja u različitim stvarima jer mislite da sreća neće potrajati.”

Strah od sreće, navodi, ne znači da je pojedinac stalno lošeg raspoloženja ili tužan, već je potaknut stresnim ili traumatičnim događajima.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr