UZROCI SU BROJNI

Stalno ste gladni? Nutricionisti tvrde kako bi ovo mogli biti neki od razloga zašto

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 12:21 23.10.2016 / Rubrika: ,
Foto: GIPHY
0

Stručnjaci kažu kako bi razlozi neprestanog osjećaja gladi mogli biti neki od sljedećih…

Kad osjetimo glad, teško je odoljeti da odmah nešto ne pojedemo. Samo koji sat iza doručka, ručka ili večere, osjećate nekontroliranu potrebu da odjurite do frižidera?

Ali zašto ste skoro cijelo vrijeme gladni? Što bi trebali promijeniti u svojoj prehrani da bi se mogli suzdržati od grickanja pa tako uspješno izgubiti na težini? Nutricionisti objašnjavaju pet ključnih razloga zašto se mnogima od nas javlja želja za hranom kada još ne bi trebali ogladnjeti.

Jedete za dvoje

U trudnoći je normalno da češće osjećate glad
U trudnoći je normalno da češće osjećate gladFoto: Phalinn Ooi/Flickr

Ima smisla da vam je apetit povećan kada ste trudni. I protiv toga se nemojte boriti. Samo je važno da u trudnoći birate zdrave namirnice. Što znači treba vam neprocesuirana hrana, zdrave grickalice, bez slatkiša sa puno šećera.

Kuhinju opskrbite samo zdravom hranom da bi bili u manjem iskušenju. Hrana bogata nutrijentima pomoći će da vam je tijelo zadovoljno i sito, a i beba će biti sretna pa se nećete prejedati.

Previše ugljikohidrata

Prerađeni ugljikohidrati u prevelikoj količini nisu dobri
Prerađeni ugljikohidrati u prevelikoj količini nisu dobriFoto: stu_spivack/Flickr

Hrana bogata ugljikohidratima koju ste jeli večer prije može biti razlog zašto ste drugi dan gladni, čak i nakon doručka. Kada jedemo puno ugljikohidrata u jednom obroku, tijelo ih brzo apsorbira kao šećere. Porast glukoze u krvi uzrokuje potrebu za dodatnim inzulinom, hormonom koji stimulira stanice da preuzmu glukozu.

Kako šećer brzo odlazi iz krvi, javlja se glad i još veća potreba za ugljikohidratima. Može vam se desiti i da se probudite usred noći sa željom da opet pojedete nešto slatko. Da bi ovo prevenirali, najbolje je izbjegavati rafinirane ugljikohidrate i izabrati jela koja sadrže umjerene količine nerafiniranih ugljikohidrata.

Slatki krumpir, kinva i smeđa riža su izvrsne porcije proteina kao i komad ribe ili piletine, uz zeleno lisnato povrće. Ovakvim obrokom ugljikohidrati će se probaviti i apsorbirati polaganije, dulje ćete osjećati sitost i neće se lučiti inzulin koji uzrokuje pad šećera.

Nedostatak sna

Nedostatak sna
Nedostatak snaFoto: Gordon/Flickr

Nedovoljno sna može imati direktnog utjecaja na to koliko ste gladni. Kratak san smanjuje razinu hormona leptina koji suspreže osjećaj gladi, a povećava se razina ghrelina, hormona koji stimulira glad. Zbog toga malo sna vodi debljanju.

Dobro je uvečer uzeti magnezij za relaksaciju mišića, to će pomoći da zaspemo opušteni i puno lakše.

Zapravo ste žedni

Ustvari ste žedni, a ne gladni
Ustvari ste žedni, a ne gladniFoto: limmurf/Flickr

Neki puta se žeđ zamjenjuje za glad. Žudimo za nečim što interpretiramo kao glad, a zapravo trebamo čašu- dvije vode. Vodu trebamo da bi stanice iskoristile hranjive tvari iz hrane koju jedemo, jer nedostatak nutrijenata izaziva da naše tijelo traži još hrane.

Trebamo piti vodu tijekom dana da bi bili sigurni da stanice imaju dovoljno vode, a ne samo kada nas pogodi žudnja da nešto pregrizemo.

Pijenje vode između obroka daje osjećaj sitosti i može pomoći da upravljamo apetitom. Važno je ne piti previše vode tijekom ili odmah nakon jela. To ispire probavne sokove i ima negativan utjecaj na probavu.

Oni dani u mjesecu

Tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa, žene imaju jači apetit. Poslije ovulacije i prije slijedeće menstruacije. Da bi pomogli balansiranju razine šećera i da bi mogli upravljati potrebom za hranom, važno se fokusirati na jedenje hrane sa proteinom u svakom obroku i minimizirati unos procesuirane hrane i rafiniranih ugljikohidrata.

Kofein i alkohol imaju određeni utjecaj na ravnotežu hormona pa ih treba držati na minimumu.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 12:21 23.10.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr