Mmmm

Sladoled: 10 stvari koje biste trebali znati o ovom hladnom desertu

Piše: Ana Kanazir / Vrijeme: 14:00 10.06.2017 / Rubrika:
Foto: gordonramsaysubmissions/flickr
0

Njegovo veličanstvo sladoled

Sladoled najbolje osvježava u ovim (pre)vrućim danima. Svi znamo kako se sladoledi rade, ali jeste li sigurni da znate baš sve o njima?

Početak sladoleda

Prvi sladoledi, zapravo desert sličan sladoledu, jeli su se čak u 5. stoljeću prije Krista, dok je sladoled u današnjem obliku izumljen 1880. godine. Sladoled je zapravo proslavila Francuska revolucija, posebice u Americi i Engleskoj. Ne zna se tko je točno 1904. godine izumio kornete, ali bili su pravo otkriće. Jestivi držači sladoleda.

Sladoled je nekada služio i kao lijek, doktori su tvrdili kako pomaže pacijentima. Talijanski sorbeti napravljeni od vode i slatkih voćnih sokova davali su se pacijentima s visokom temperaturom.

Mjesec sladoleda

Srpanj je mjesec kada se proda najviše sladoleda i ujedno je proglašen službenim mjesecom sladoleda. Sasvim logično, zar ne?

Čudni okusi

Najprodavaniji sladoledi su oni najjednostavniji, vanilija i čokolada, dok postoje i razni čudni okusi. Sladoled od parmezana, slanine, piva, hot doga i heljde.

Nedjelja je dan za sladoled

Amerikanci konzumiraju najviše sladoleda, a slijede ih Novozelanđani i Australci. Prosječan Amerikanac godišnje pojede 19 litara sladoleda. Dan kada se prodaje najviše sladoleda je nedjelja. Dan za obitelj i sladoled.

Brainfreeze

Brainfreeze stvarno postoji. Kada s vrhom vaših usana dotaknete prehladan sladoled krvne žile u glavi se rastegnu i osjetite određenu nelagodu.

Sladoledna dijeta

Postoji sladoledna dijeta kojom se navodno gube kilogrami. Mislim da je vrijeme da isprobavo ovo i vidimo funkcionira li. :)

Previše kalorija

S druge strane, u jednoj porciji odnosno šalici sladoleda ima čak 273 kalorija. Nema veze, ne sprječava nas da se počastimo najboljim desertom.

Zrak je glavni sastojak

Nikada nećete pogoditi koji je glavni sastojak sladoleda – zrak. Bez njega sladoled bi izgledao vrlo neprivlačno i bio bi jako čvrst. Šećer pomaže da se sladoled ne otopi prebrzo, a masti su zaslužne za kremastu teksturu. Upravo zato kada radite sladoled u kućnoj radinosti nikada neće dobiti takvu kremu i teksturu kao kada ga uzimate u slastičarnicama.

Dan sladoleda od čokolade

Jeste li znali da je 7. lipnja bio dan sladoleda od čokolade. Vrijeme je za proslavit ga, a kako drugačije nego sa sladoledom od čokolade. :)

Teško je bez njega

NASA kaže kako je upravo sladoled jedna od tri stvari koja austronautima najviše nedostaje u svemiru. Druge dvije su pizza i gazirana pića

Ne želimo ni pomišljati kako bi nam život izgledao bez najbolje ledene slastice ikada.

 

Piše: Ana Kanazir / Vrijeme: 14:00 10.06.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr