Vrlo je jednostavno

Sigurno činite ove pogreške kod kuhanja jaja: Evo kako ćete ih sljedeći put skuhati kako spada

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 07:57 20.01.2017 / Rubrika:
Foto: margouillatphotos/Thinkstock
0

Više neće biti ni traga slinavom bjelanjku

Volite li kuhana jaja? Ako da, onda znate koliko je često teško pogoditi točno vrijeme koliko se trebaju kuhati da postignu željenu tvrdoću. Neki ih vole mekše, neki tvrđe kuhana, ali nebrojeno se puta dogodilo da smo se razočarali kada smo ih otvorili.

Kako izbjeći slinave bjelanjke i prekuhane žumanjke?

Eggs

Jednostavno – započnite s hladnom vodom. Ako stavite jaja u hladnu vodu i pustite ih da postupno zavriju, održat će formu i dijelovi se neće razdvajati. “Ova metoda uvelike smanjuje temperaturnu razliku između unutrašnjosti i vanjštine jajeta kada ga kuhate na tvrdo”, kaže Food Lab za Mirror.

S druge strane, ako želite savršeno meka i nježno kuhana jaja, umočite ih u već ključajuću vodu. Četiri minute i 30 sekundi vrijeme je koje trebate zapamtiti kako se jaja ne bi prekuhala.

Također, jaja često popucaju kada se kuhaju ako ste ih stavili kuhati direktno iz hladnjaka. Pustite ih neka stoje par minuta na sobnoj temperaturi. Šest minuta je dovoljno za nešto čvršći žumanjak, ali još uvijek malo tekući, sedam za gotovo cijeli čvrsti te osam za klasično tvrdo kuhano jaje.

Kako ih najlakše oguliti?

Kada se radi o tvrdo kuhanim jajima, najbolje ih je još vruće uroniti u posudu hladne vode. Ona će spriječiti da ne popucaju i lakše ćete ih oguliti.

A što ako se jaje prekuhalo?

Bruschetta with cucumber, egg and arugula

Uvijek ga možete spasiti, kaže kuhar Hugo Harrison koji je radio za poznatog Jamie Olivera. Čak i ako je suho kao barut, otvorite ga, prerežite, začinite solju i paprom i poškropite ga limunom. Limunov sok će brzo hidratizirati žumanjak pa neće biti tako loš za pojesti.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 07:57 20.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr