Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Samo umjereno

Sada konačno znamo zašto jednostavno ne možemo bez pizze, tjestenine i kruha

Kada želimo pojesti neki comfort food ili nam se ne kuha, najčešće odaberemo pizzu, tjesteninu ili kruh s nekim namazom. Da, toj hrani prepunoj ugljikohidrata je jako teško odoljeti, a iza te ovisnosti stoji jedan zanimljiv razlog

Najnovije istraživanje na Sveučilištu Deakin, navodi Her, tvrdi da svima odgovara određena količina ugljikohidrata u prehrani. “Zapravo se većinom radi o šećeru ugodnog okusa koji je najtraženiji ugljikohidrat”, objasnio je profesor Russell Keast.

No, studija je potvrdila da drugi ugljikohidrati također izazivaju ugodu neovisno o slatkom okusu. U istraživanju su sudjelovali odrasli ljudi stariji od 18 godina koji su dobili zadatak pojesti namirnice s ugljikohidratima i ocijeniti koliko su u njima uživali. Rezultati su pokazali da je ljudsko tijelo osjetljivo na konkretno dva ugljikohidrata: maltodekstrin i oligofruktozu.

Pojedinci su više uživali u hrani koja je sadržavala ta dva ugljikohidrata, a oni koji su na njih osjetljivi, težili su više od prvih. “Analizirali smo opseg struka jer je on dobar pokazatelj mogućih problema s prehranom”, rekla je Julia Low.

Drugim riječima, osjetljivost na te ugljikohidrate potiče njihovu konzumaciju i debljanje, što nikako nije dobra vijest. Zato je važno biti umjeren, kako u jelu, tako i u svemu.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr