TJERAJU NAS NA BOLJE

Pusti Netflix, nazovi prijateljicu: Studije kažu kako nas prijatelji tjeraju da živimo duže

Jeste li ikada poželjeli otkazati druženje sa prijateljima i ostati kod kuće da bi gledali televiziju? Ma kako neodoljivo bilo izležavanje na kauču i gledanje serija na Netflixu, bolje će biti da ustanete, izađete i družite se

Jedna je studija utvrdila da je slaba socijalna interakcija za nas jednako loša kao i alkoholizam, pretilost i pušenje kutije cigareta na dan. Prema studiji iz 2010. godine objavljenoj u PLOS Medicine, niska socijalna interakcija je definitivno faktor ranijeg umiranja, i utječe na duljinu života na vrlo potresne načine.

Zašto su prijatelji tako snažan indikator trajanja života?

Znanstvenici su ustanovili da je usamljenost štetna koliko i alkohol ili pušenje, a čak štetnija od debljine i nedostatka vježbanja. Do zaključaka se došlo korištenjem meta-analize 148 studija. Podaci sugeriraju da održavanje socijalnih veza povećava šanse za preživljavanje za 50 posto, bez obzira na dob.

Zašto su prijatelji tako snažan indikator trajanja života? Postoji nekoliko mogućnosti, ali jedna popularna teorija je da prijatelji potiču zdravo ponašanje. Naša nas prijateljstva sa drugim ljudima ohrabruju da jedemo zdravije, vježbamo, dulje spavamo, odemo k liječniku. Drugim riječima, najbolji prijatelj može vas potjerati da brže otiđete doktoru kada naiđete na novi madež na tijelu, odvući vas u teretanu da zajedno vježbate ili hodate parkom. Nemojte se iznenaditi ako vam liječnik uz lijek, prepiše vježbanje, vitamine i zdravu dozu druženja, piše Curiosity.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr