Bez panike

Prolili ste crveno vino na tepih? Nema frke, isprobajte ova četiri trika i mrlja će nestati u sekundi

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 15:37 12.11.2016 / Rubrika:
Foto: joebelanger/Thinkstock
0

Tepih spašava kombinacija proizvoda koje već sigurno imate

Sigurno ste barem jednom bili svjedok prolivenog crvenog vina po lijepom bijelom tepihu i niste znali kako efikasno očistiti mrlje. One mogu biti dosta tvrdoglave pa je važno brzo odreagirati.

Prvo što trebate napraviti prije temeljitog čišćčenja jest pokupiti paprinatim ručnicima što više tekućine. Također je dobro posipati sol na mrlju kako bi spriječila da se tekućina upije u vlakna, a prije ribanja tepiha jednostavno je usisajte.

Nakon ovih početnih koraka možete odabrati jedan od sljedećih kako biste potpuno uklonili mrlju od vina.

1. Soda bikarbona i hidrogen peroksid

Mrlju odmah polijte hidrogen peroksidom te je potpuno prekrijte debelim slojem sode bikarbone. Ostavite da djeluje oko dvije minute te perite toplom vodom dok mrlja ne nestane. Hidrogen peroksid je izbjeljivač pa ga koristite samo na svijetlim tkaninama.

2. Bijelo vino

white wine

Mrlju polijte bijelim vinom i lagano je tapkajte papirnatim ručnikom. Ovo ponavljajte sve dok mrlja ne nestane. Zahvaćeno područje operite toplom vodom i posušite tapkajući.

3. Gazirana voda

Isti postupak primjenjuje se i s gaziranom vodom dok mrlja ne nestane. Na tvrdokornije mrlje može se dodatno posipati sol i pustiti da djeluje 15-20 minuta.

4. Ocat i sapun

Jedan čep bijelog octa pomiješajte s dvije čaše vode i time polijte mrlju te tekućinu pokupite paprnatim ručnikom. Zatim par kapi vode pomiješajte s malo deterdženta za suđe i trljajte mrlju dok ne nestane.

 

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 15:37 12.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr