Srećom neuspješno

Đavolji napitak: Znate li zašto su nam čak pet puta u povijesti pokušali zabraniti kavu?

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 10:46 18.10.2016 / Rubrika:
0

Većina nas svoje jutro ne može zamisliti bez barem jedne šalice fine tople kave

Uz kavu započinjemo dan, ona nam daje energiju, koncentraciju i uz nju sabiremo misli. Najviše od svega volimo čuti onaj poziv na kavu i druženje.

Šarena kava nije samo napitak koji ste vidjeli u crtićima ili na internetu, možete je popiti i u Zagrebu

Uz kavu započinju priče, a to su znali i paranoični kraljevi koji su, ako se vratimo nekoliko stoljeća unazad, pokušali zabraniti njeno konzumiranje. Vjerovali su kako se uz kavu ‘kuju zavjere i osmišljavaju spletke’ protiv vlastodržaca.

Tijekom povijesti bilo je više (srećom neuspješnih) pokušaja da se svima omiljeni crni napitak zabrani.

1. Meka

kava i naočale

Zbog straha i tvrdnje da konzumiranje kave potiče radikalno razmišljanje, bila je zabranjena u Saudijskoj Arabiji, u Meki 1511. godine. Točnije, gradonačelnik Meke se bojao da bi razgovori uz nju mogli ujediniti njegove protivnike i svrgnuti ga s vlasti.

2. Konstantinopol

Nakon što je Murad IV. sjeo na osmansko prijestolje 1623. godine, zabranio je kavu i uveo kaznu za njeno konzumiranje.

Zašto je dobro pojesti mastan doručak, kako se pravilno skladišti povrće i je li kava zdrava

Kazna za svaki prekršaj je bila batinanje, a svatko tko bi po drugi put bio uhvaćen s kavom bio bi zašiven u kožnatu vreću i bačen u vode Bospora.

3. Švedska

Kava

Švedska je zabranila kavu 1746. godine, međutim njihova se Vlada nije zadržala samo na tome. Zabranjeni su bili i ‘rekviziti za kavu’. Tih su godina policajci ulazili u domove i uzimali šalice, tanjuriće i bilo koje drugo posuđe koje je bilo usko vezano uz kuhanje i ispijanje kave.

Kralj Gustav III. čak je naredio da jedan na smrt osuđeni blizanac pije kavu, a drugi čaj, dok liječnici prate koliko će šalica morati popiti dok ih to ne ubije, piše Lola Magazin. Oba su osuđenika doživjela duboku starost, a prije njih su na ‘onaj svijet’ otišli svi liječnici koji su pratili ovaj eksperiment, kao i sam kralj.

Jogurt protiv crvenila i kava protiv masnoće na licu: Nekoliko provjerenih i korisnih beauty trikova

4. Pruska

Fridrik II. Veliki od Pruske je 1777. godine izdao proglas tvrdeći da pivo ima nadmoć nad kavom. Tvrdio je da kava šteti konzumiranju piva u državi i da zbog toga treba biti zabranjena.

Pokušavajući stati na kraj kavi, Fridrik je napominjao da je ‘Njegovo veličanstvo odraslo na pivu’, pokušavajući nagovoriti ljude da umjesto jutarnje kave popiju pivo ili dva.

5. Italija

kava

Kad je kava stigla u Europu u 16. stoljeću, svećenici su započeli vršiti pritisak tvrdeći da kavu treba zabraniti i proglasiti ‘đavoljim napitkom’. Ipak, papa Klement VIII. je mislio drukčije i izjavio kako je kava ukusna pa se našalio kako bi ju trebalo i krstiti. Zahvaljujući tom papinom ‘blagoslovu’ konzumiranje kave se Europom proširilo velikom brzinom.

Nakon ovoga ne preostaje nam ništa drugo nego si skuhati jednu finu, aromatičnu kavu i uživati u njenu specifičnu ukusu.

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 10:46 18.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr