Napunila 117 godina

Preživjeti stotu: Najstarija gospođa na svijetu ima jedan konkretan savjet za to

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 13:36 01.12.2016 / Rubrika:
Foto: Wochit Entertainment/Youtube
0

Tko bi rekao da je upravo zbog jedne važne odluke doživjela duboku starost

Već smo prilično zakoračili u blagdansku sezonu, sve je puno lampica, ukrasa, prijatleji i parovi piju kuhano vino, grle se i ljube. Ako ste single, priznajte da u ni jednom razdoblju toliko ne osjećate pritisak da si morate naći nekoga, koliko u ovom sada.

Umjesto da se spetljate s nekim samo da ne budete sami, razmislite o pokojem savjetu Emme Morano. Emma je najstarija osoba na svijetu koja je 29. studenog navršila 117 godina, a dug život duguje boravku kod kuće, ranom odlasku na počinak i odluci da bude single.

Ima jednu vrlo zanimljivu naviku

Emma je rođena 1899. godine u Italiji i smatra se da je jedina na svijetu koja je prošla kroz tri stoljeća. Ovo su vrlo impresivne godine za ženu koja često uživa u brandyju te živi sama od 1938. godine. Tada je napustila nasilnog muža, a nedugo nakon toga izgubila je i jedinog sina dok je još bio dijete.

“Nisam željela da mnome itko dominira”, s ponosom kaže Emma. Svakog dana od svoje dvadesete godine jede po jedno sirovo i jedno kuhano jaje, a meso izbjegava jer se boji da joj ne izazove rak.

U mladosti je radila u tvornici, a bila je i kuharica. Posljednjih 20 godina nije napuštala svoj stan, a unazad godinu dana vezana je uz krevet. Vitalna bakica vrlo je svjesna svega oko sebe, ali kako ima poteškoća sa sluhom, teže i govori te ni ne vidi dobro.

Kako bi proslavili njezin rođendan, gradonačelnik, lokalni novinari i rođaci priredit će joj zabavu za pamćenje što uključuje i glazbu iz sva tri stoljeća koja je doživjela.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 13:36 01.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr