A čini se tako jednostavno

Previše deterdženta i prljava spužvica: Ovo su neke od najvećih pogrešaka u pranju suđa

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 12:02 22.10.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Izbjegavajte sredstva sa izbjeljivačima, triklosanom ili drugim jakim antisepticima jer oni pomažu nastanku bakterija otpornih na antibiotike

Bez obzira na to koliko pazite da sve bude čisto, vaša kuhinja je vjerojatno prljavija od kupaonice, kaže istraživanje američkog National Science Fundation. I nije problem u spužvici punoj bakterija, ona je samo dio problema.

Evo nekoliko najčesšćih pogrešaka kod pranja suđa koje mogu raširiti bakterije i oštetiti suđe.

Previše sredstva za pranje


Ako vaš sudoper izgleda kao kada puna mjehurića, sigurno koristite previše sredstva za pranje. Stavljajte što je moguće manje sredstva i pomalo dodajite više dok vam suđe nije čisto. Previše sredstva ostavlja tragove koje niste mogli isprati pa suđe izgleda mutno, a sve to završava u vašim ustima.

Važno je i kakvo je sredstvo za pranje. Izbjegavajte sredstva sa izbjeljivačima, triklosanom ili drugim jakim antisepticima jer oni pomažu nastanku bakterija otpornih na antibiotike. Jednostavno sredstvo i vruća voda su dovoljni da bi dezinficirali suđe. Ne koristite boraks koji može poremetiti ljudske hormone niti 1.4 dioksan za koji se sumnja da je kancerogen.

Gubitak vode

Dish-washing machine and plate

Kada se uspoređuje ručno pranje posuđa i pranje u suđerici, imajte na umu da suđerica troši vrlo malo vode, najviše 11 litara, a ručno pranje i do 102 litre. U suđerici izbjegnite pretpranje da uštedite i vodu i struju.

Kada ručno perete stvari koje se ne stavljaju u suđericu, zatvorite vodu dok ih ne budete ispirali.

Čišćenje spužvom

Washing dishes

Sve su šanse da je spužva puna klica. One mogu sadržavati tisuće bakterija kao ešerihija koli i salmonela. Vlažne spužvice mogu postai idealan dom za bakterije.

Bolje je koristiti kuhinjsku krpu načinjenu od prirodnih vlakana. I ona može biti leglo za bakterije ali je barem možete solidno oprati na visokoj temperaturi. Mijenjajte je dnevno i uvijek je stavite da se osuši. Perite je u perilici rublja, sušite u sušilici ili na suncu da maknete baš sve bakterije.

Sudoper

Dirty dishes piled in kitchen sink, close-up

Sudoper može imati i sto tisuća puta više bakterija nego zahod ili kupaonica, kaže američki National Health Service. Dezinficirajte sudoper svakodnevno, octom ili sodom bikarbonom i solju.

Možda ni suđerica nije čišća. Vrućina i vlaga stvaraju idealan okoliš za rast bakterija. Ako suđerica ima neki miris, mora se očistiti. Povremeno je pustite da pere bez suđa, dodajte šalicu octa i šalicu sode bikarbone i redovito čistite filter.

Neadekvatno pranje

Washing kitchen ware

 

Možda u suđericu stavljate suđe koje tamo ne bi trebalo prati ili koristite agresivna sredstva za pranje kada ih perete ručno. Za posuđe od lijevanog željeza izbjegavajte sapune, koristite četku i perite običnom vodom tek malo sredstva za pranje. Ne zaboravite temeljito posušiti tavu, a kad je koristite nauljite je i jako zagrijte ulje.

Nikada ne stavljajte drvene stvari u suđericu. Ni kuhače, ni drvene daske jer ekstremna vlaga i vrućina može uzrokovati da se drvo iskrivi i pukne. Perite ih ručno i nemojte ih natapati.

Noževe nije dobro prati u suđerici. Ručno pranje održava ih oštrima, a ručke se ne oštećuju.

Iako ste u iskušenju da prljave lonce i tave stavljate u suđericu, ručno pranje je bolje jer dugotrajna visoka temperatura i sušenje u suđerici može oštetiti zaštitni premaz, a guranje da nađemo mjesta može načiniti štetne ogrebotine. Osobito posuđe od teflona ili bakra treba držati izvan suđerice.

Pogrešno slaganje u suđerici

Background of clean dishes in dishwashing machine, top view

Pretrpana suđerica neće moći dobro oprati suđe, ostat će prljavo s ostacima sapuna. Suđe treba prostora da bi voda slobodno cirkulirala.

Zdjele stavite na gornju rešetku i okrenite ih prema mlazu vode. To znači zdjele otraga moraju biti licem prema vani, a one ispred licem prema ovima otraga. Ako odozdo ne vidite tanjur ili zdjelu, nema mjesta da bi se dobro opralo.

U uputama su sigurno slike kako proizvođač smatra da je najbolje slagati suđe u stroju i vjerujte im.

Ne dezificirate suđe kako treba

Cleaning Wooden Cutting board inside of Kitchen Sink with sponge

Čistoća kuhinje i pravilna dezinfekcija važne su za sprečavanje širenja štetnih bakterija. Koristite vruću vodu, toliko vruću da morate prati u rukavicama. Dobro perite sve što je bilo u doticaju sa sirovim mesom barem da se izbjegne križna kontaminacija.

Ne brišite ručnicima koji nisu posve čisti. Ako ste njime brisali ruke ili površinu elementa, uzmite novi.

Nemojte samo prebrisati noževe ili ploče na kojima sjeckate. Prosječno, ploča za rezanje ima 200 posto više fekalnih bakterija nego zahodska daska. Perite vrućom vodom i sredstvom za pranje suđa. Možete upotrijebiti limun i sol da duboko očistite ploče za rezanje. Kada ste gotovi sa čišćenjem, neka se suše na zraku.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 12:02 22.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr