Dobro je znati

Praznici nam stižu: Nemoj doći u napast i pojesti sve što se nalazi pred tobom jer ćeš kasnije zažaliti

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 28.11.2017 / Rubrika:
Foto: Dennis Yang/flickr
0

Pažljivo s hranom ovih dana

Praznici su pred vratima, a s njima dolaze i kolači, kao i niz druge fine hrane, koju nikako ne možemo prestati jesti. Teško je odoljeti svoj hrani, kao što je teško i zaustaviti se na vrijeme. Ipak, vjerojatno znaš da toliko kalorija u jednom danu nikako nije dobro za tebe i može bitno utjecati na tvoj odmor i navike spavanja.

Pazi na namirnice

Izgladnjivanje se čini kao dobra ideja, ako misliš kasnije pojesti više hrane. Znamo što misliš. Ujutro ću se štedjeti da kasnije mogu uživati. Osim što ovime nemaš pravilne uravnotežene obroke, također može doći do prevelike količine šećera u krvi. “Jedi normalne obroke i deserte. Jedi proteine i zdravu hranu, ne samo ugljikohidrate”, rekla je nutricionistica Jessica Katz.

Smanji porcije

Prevelike porcije i prevelike količine hrane mogu utjecati na tvoju probavu, ali i na spavanje. Vjerojatno ćeš u trbuhu imati osjećaj težine i nećeš moći zaspati neko vrijeme. Bit ćeš i naduta, a možda ti ni neće biti dobro. “Normalnom jelu potrebno je oko tri sata da se probavi, dok je kod većih porcija jela potrebno oko 12 sati. Tvoje tijelo mora napornije raditi kako bi probavilo veliki obrok, a to može dovesti do bolova i tromosti”, izjavila je druga nutricionistica Suzanne Jezek-Arriaga.

Prestani jesti kad je vrijeme

Jednom kad se počneš prejedati, teško je stati. Naravno da ovakav način prehrane ima posljedice na tvoje tijelo. Ponovno ćeš osjetiti pospanost i umor, kao i probavne probleme. Ostavi nešto i za sutra, neće nigdje pobjeći.

Važno je kad jedeš

Da, važno je vrijeme kad ćeš pojesti onaj veći obrok (iako, ne moraš ga uopće pojesti). Najbolje bi bilo da to napraviš ujutro, da se kroz dan stigne sve probaviti i slegnuti. Također, nakon večere se prošeći kako bi se smanjio udio šećera u krvi, ali i kako bi se osjećala barem malo lakše.

Smanji kavu i koktele

Osim što nije dobro previše jesti, nije ni dobro konzumirati previše alkohola ili pak kofeina. Nećeš moći spavati, a možda će ti nakon sve ove hrane i loše sjesti. Ako piješ alkohol, nećeš moći utonuti u onaj pravi duboki san koji je potreban da se tvoje tijelo oporavi. Oni osjetljivi bi trebali izbjegavati i kavu i to osam sati prije nego planiraju ići spavati, upravo iz istog razloga.

Izvor: Huffington Post

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 28.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr