BOJA ŽUMANJKA

Postoji vrlo jednostavan način kako provjeriti je li jaje koje jedete zdravo

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 09:10 12.11.2016 / Rubrika:
Foto: Flickr
0

Neki farmeri manipuliraju ovime

Postoji vrlo jednostavan način kako provjeriti koliko je jaje koje namjeravate pojesti ustvari zdravo, piše Mirror. A ključ je u boji žumanjka.

Zapravo je stvar vrlo jednostavna – što je žumanjak tamnije boje, to je jaje zdravije. A tamna boja žumanjka pokazuje da je kokoš dobivala samo najkvalitetniju hranu i imala najbolje moguće životne uvjete.

Više karotenoida znači tamniji žumanjak

13916201522_a76782af74_k

Još prije 100 godina znanstvenici su otkrili kako boju žumanjka određuju karotenoidi, a što ih više ima, to je žumanjak bogatije narančaste boje. A samim time jaje je i zdravije, jer karotenoidi znače veliku prisutnost raznih vitamina.

Kokoši koje se hrane kukuruzom, biljem i insektima nesu jaja koja imaju tamnije žumanjke, a to u principu znači da bismo trebali tražiti jaja sa što većim i narančastijim žumanjcima, jer takva jaja sadrže hrpu zdravih kemikalija koje povoljno djeluju na zdravlje.

Ako je žumanjak blijeđi, ne znači automatski da je jaje manje kvalitetno

No, ukoliko jaje ima blijeđi žumanjak, to automatski ne znači da je jaje loše ili nutritivno bezvrijedno.

Modern Farmer piše kako su “u povijesti, blijedi žumanjci obično bili znak bolesti ili pothranjenosti”. “Ali to nije uvijek slučaj. U mnogim afričkim zemljama kokoši se hrane bijelim kukuruzom. A takav kukuruz sadrži male količine karotenoida i ksantofila (vitamina), pa kokoši koje ga jedu obično nesu jaja koja mogu biti i potpuno bijela, iako se o kokošima vodi jednaka briga i iako su većinom vrlo zdrave.”

Umjetna bojila za tamniji žumanjak

No, na nekim farmama čak manipuliraju ovime, pa u jaja unose ili prirodna ili umjetna bojila koja žumanjak čine tamnijim. Upravo zato što znaju da ljudi traže upravo takva jaja, jer ih se smatra nutritivno vrijednijima.

“Ekstrakti ksantofila dobiveni iz prirodnih izvora rutinski se koriste za bojanje žumanjaka, a ti izvori su primjerice lišće kadifice, žuti kukuruz, zeleno bilje poput lucerne, kora naranče, alge, mrkve i annatto sjemenke”, piše dalje Modern Farmer.

No, neki farmeri idu toliko daleko da koriste sintetička bojila – koja ne rade ništa drugo nego čak i smanjuju hranjivost jaja. A sve zbog bolje prodaje.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 09:10 12.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr