Sutra otvorenje!

Posjetile smo prvi hrvatski Cat Caffe i potpuno se oduševile: Evo kakve su mace, kakav je prostor i što se nudi

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 13:00 15.10.2017 / Rubrika:
Foto: Redakcija
0

S obzirom da smo mi cure u redakciji velike ljubiteljice životinja, a posebno mačaka, doslovno nismo mogle doći k sebi kada smo čule da se u Zagrebu uskoro otvara kafić u kojem uz gutljaje najfinije kave možete uživati u društvu mačaka pa smo par dana prije otvorenja znatiželjno skoknule do tamo

Nije ni čudo što se na društvenim mrežama od prve najave otvaranja Cat Caffea u Kušlanovoj 6 stvorilo kompletno ludilo jer je takav koncept kafića jedinstven na našim prostorima. ‘Mačkafei’ (jednostavno smo morale izmisliti neki naš naziv) su zapravo vrlo popularni u svijetu, a najbliži su nam oni u Budimpešti i Ljubljani.

Ljubav je veliki pokretač, a vlasnici Maja Mudrovčić Garvan i njezin suprug Domagoj Garvan upravo su zbog ljubavi prema mačkama željeli napraviti nešto svoje, ispričala nam je Marija Brezak, predstavnica za medije Cat Caffea.


Taystee chilla na suncu

Ideju su razvijali obilazeći takve kafiće u inozemstvu, a jedino što im je predstavljalo problem je, naravno, pronalazak prostora i hrvatska birokracija. „Prostor se tražio preko godinu dana jer se prvenstveno trebalo misliti na dobrobit mačaka, ali i da sve bude u skladu sa zakonom. S obzirom da se ipak radi o prostoru u kojem obitavaju životinje, higijena mora biti na maksimumu. Dlake ne možemo izbjeći, ali uvijek pazimo da su nam stolovi i stolci čisti“, rekla je Marija. Na svakom stolu nalazi se i antibakterijski gel kojim možete dezinficirati ruke nakon maženja mace, za pohvalu!

Poussey mudro gleda
Nicky bežbrižno drijemaFoto: Redakcija

Kompletno uređenje prostora trajalo je oko mjesec i pol, a on je koncipiran u modernom, industrijskom stilu, a Mao-Mao penjalice i grebalice, posebno napravljen mačji namještaj hrvatskog brenda Pawsome i brojni ‘mačkasti’ natpisi i detalji poput lampica daju mu simpatičan, topao prizvuk. Prostor je macama posve prilagođen: šank je potpuno zaštićen staklom tako da mace u njega ne mogu ući, na ulazu su dvostruka vrata u slučaju da neka od njih odluči šmugnuti, a mačji toaleti su odvojeni od sanitarnog čvora za ljude. Osim unutarnjeg dijela, uređena je i terasa na kojoj ćemo također moći uživati u društvu krznenih ljubimica.

Glavne face u kafiću su, naravno, mace i to njih sedam – Nicky, Crazy Eyes, Big Boo, Flaritza, Poussey, Taystee i Frieda. „U početku nismo znali kako da ih nazovemo, a htjeli smo nešto simpatično pa nam je na pamet pala serija koja ima puno ženskih likova – Orange Is The New Black. Imena im savršeno pašu, ali baš se na njih i ne odazivaju“, kroz smijeh govori Marija.

Mala Flaritza uživa u maženju

Mačke su inače udomljene iz udruge Faun Kutina, a najveći kriterij pri odabiru je bio da su prijateljski nastrojene i da se vole družiti s ljudima. Sve su sterilizirane, čipirane i iznimno drage i mazne, tako da se neće dogoditi da vas iznenada ogrebu ili ugrizu. „Bolje mice nismo mogli dobiti“, ponosno će Marija. Na pitanje zašto među mačkama nema muških mačora, Marija je rekla da je udruga prepuna ženki jer ljudi obično njih izbacuju na ulicu zbog mačića. Upravo zato se ovim projektom želi potaknuti svijest o udomljavanju, a u tome će im pomoći suradnja s brojnim udrugama poput spomenute Faun Kutine ili S.O.S. Cat iz Zagreba. Za sada nije moguće udomiti macu direktno iz Cat Caffea, ali se nadaju da će to uskoro biti moguće.

Inače, sve mace se nakon dnevnog druženja u kafiću navečer vraćaju vlasnici jer ne smiju preko noći ostati ovdje. Pomislili bismo da im to seljakanje teško pada, ali Marija kaže da su se već naviknule.

Najstarija Frieda

Mace se sve međusobno poznaju i brzo su se prilagodile na prostor i ljude, tako da ne bi trebalo biti problema kod otvorenja. „U ponedjeljak očekujemo red do Kvatrića (smijeh) jer je interes ogroman pa ćemo imati rezervacije stolova, čisto da netko tko, primjerice, putuje iz Splita, ne bude zakinut i da se ne stvara gužva. Važno je da posjetitelji budu strpljivi“, dodala je Marija.

Dok mazimo malu Flaritzu i pijemo vrlo ukusnu kavu (zbilja je odlična!), Marija nam otkriva da će u Cat Caffeu biti jako puno radionica i događanja. Gosti nažalost ne smiju hraniti mačke na licu mjesta jer svaka ima posebnu prehranu, ali im mogu donijeti igračke, donirati hranu i igrati se s njima do mile volje.

Osim prefine kave i kavenih napitaka od koji svaki ima poseban ‘mačji’ naziv, u kafiću ćete moći uživati u posebnim koktelima – alkoholnom Mačkitu te bezalkoholnom Macitu (njega smo probale i odličan je), a tu je i Mačji ‘handmade’ ledeni čaj. „Možda ćemo u budućnosti nuditi i neku hranu, ali sada to zbog strogih pravila nažalost nije moguće“, rekla je Marija. A baš bi bilo fora počastiti se jednim ‘Mačinkama’, zar ne? :)

Veselo i simpatično društvo iz Cat Caffea možete pratiti na službenom Facebook profilu i Instagramu, a svakako ih posjetite od sutra u Kušlanovoj 6 u Zagrebu.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 13:00 15.10.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr