Totalno nepotrebno

Pet glupih načina na koje rasipate novac, a da to uopće ni ne primjećujete

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 08:00 23.11.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Nabavite više tu karticu za bodove

Čak i ako ste bogati, nepotrebno rasipanje novca prilično je glupava praksa. Sjednite i razmislite što biste mogli s tim teško zarađenim novcem, samo da ga znate raspodijeliti. Ili još bolje, pročitajte na koje ga načine doslovno bacate na ulicu.

1. Kupujete nove stvari

Samo zato jer su nove i jer mislite da nikada nećete naći istu majicu koja je baš u tom limitiranom izdanju. Ili ako ‘letite’ kako biste se čim prije dočepali nove verzije iPhonea.

Stvar je u tome da će uvijek postojati novih verzija svega jer da tvrtke stalno ne rade na poboljšanjima i inovacijama, propale bi. Ali vi im ne morate baš uvijek puniti blagajnu.

2. Ludujete po rasprodajama

Crni Petak, Cyber Ponedjeljak ili Dan besplatne poštarine vrlo dobro su vam znani šoping ‘praznici’. Ili bolje reći, mamci za one koji jednostavno moraju nešto kupiti inače osjećaju da su propustili puno toga. A upravo tako trgovci najviše i zarađuju.

Svi moraju zarađivati za život, ali samo vi birate što kupujete i jeste li dovoljno jakog karaktera a kažete ‘ne’ onome  što vam uopće ne treba. Možda mislite da ćete uštedjeti gomilu novaca, a činjenica je da štedite ako novčanik uopće ne otvarate.

3. Plaćate naknade za korištenje kreditnih kartica

Ovako gubite novac na najgluplji mogući način, a banka zadovoljno trlja ruke. Postoje i banke koje nemaju godišnju članarinu na korištenje kartice pa ubuduće birajte njih.

4. Ne koristite kartice za bodove

Možda ste nepovjerljivi prema svima koji od vas traže osobne podatke i prate što kupujete, ali ako uporno odbijate napraviti loyalty karticu za dućane gdje redovito kupujete, preplaćujete proizvode za čak 20 %.

5. Više jedete vani nego kod kuće

Svakodnevno trošenje na doručak, ručak i večeru jer vam se ne da dići pola sata prije ili uopće kuhati, može vam napraviti veliku rupu u novčaniku iz koje novac samo curi. Namirnice u ukupnom iznosu od 100 kn mogu vam osigurati sva tri obroka za čak tjedan dana, a toliko biste potrošili za samo dan i pol objedovanja vani.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 08:00 23.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr