Zanimljivo...

Pet razloga zašto bi trebala slušati glazbu češće, a uz to ritam ima i pozitivan učinak

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:03 11.10.2017 / Rubrika:
Foto: Sascha Kohlmann/flickr
0

Sve ju volimo slušati, a postoje i opravdani razlozi koji kaže da pozitivno utječe na naš život

Glazba nekad jednostavno savršeno izražava naše raspoloženje. Nekad se glazba koristila u raznim ritualima, dok glazbeni instrumenti postoje od davnina. Jednostavno neke od nas ne možemo zamisliti život bez glazbe. Pop Sugar donosi pet razloga zašto je glazba bitna i kako utječe na naš svakodnevni život, iako možda to uvijek i ne shvaćamo.

Tužna glazba

Tužna glazba nas nekad stvarno rastuži. Nekako počnemo suosjećati s pjesmom i potpuno utonemo u njezinu atmosferu. Upravo naše raspoloženje određuje i glazbu koju ćemo slušati. Tako, ako si tužna ćeš se vjerojatno odlučiti za neku polaganiju i možda tužniju pjesmu. Istraživanje je pokazalo kako oni koji su nedavno izgubili nekog bliskog ili koji su trenutno u nekom nestabilnom razdoblju života, će također prije odabrati neke tužnije pjesme, a ne sretne.

Vesela i optimistična glazba


Istraživanje je također potvrdilo kako oni koji slušaju nešto veseliju i življu, možda čak i žešću glazbu uspiju u nekom razdoblju poboljšati svoje raspoloženje, kao i cjelokupan stav. Također, dok slušaju veseliju glazbu, njihova je produktivnost puno bolja.

Prednosti slušanja glazbe

Kad nađeš svoju pravu glazbu i glasnoću koju želiš, glazba ti zapravo pomaže. Poboljšava fokusiranost i koncentraciju, a nekad ćeš jednostavnije učiti ili obavljati zadatke uz glazbu. Dobro je poznato kako klasična glazba pomaže u obavljanju raznih aktivnosti. Za nekoga je to klasična glazba, a za tebe je možda neki drugačiji žanr.

Tokom godina je ritam bio korišten kako bi se lakše zapamtile stvari i činjenice. Dobar primjer je i učenje abecede kao pjesmice.

Utječe i na vožnju

Ovo je zapravo dvostruki mač, jer s jedne strane slušanje glazbe u vožnji može biti dobro, dok s druge neke glazba dekoncentrira i posljedice mogu biti kobne. Sve ovisi o odabiru glazbe i namještenoj glasnoći, kao i tome da bi ritam trebao biti nešto laganiji. Istraživanja pokazuju kako vozači koji slušaju glazbu dok voze lakše slijede auto ispred sebe, od onih koji voze u tišini. Dok slušanje glazbe koja je nešto žešća može negativno utjecati na vožnju. Odaberi polaganiju glazbu i uživaj u vožnji.

Glazba i politika

Vjerovala ili ne glazba odražava tvoje političko razmišljanje. Kao i ranijih godina, tako i danas razni pjevači upravo kroz glazbu pričaju priče, ali i odražavaju borbu protiv ratova, nasilja ili pak političkog sistema.

Pronađi glazbu koja ti najviše odgovara, opusti se i uživaj u pozitivnim stvarima koje će ti donijeti glazba.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:03 11.10.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr