Zanimljivo...

Otkriveno je zašto smo na jesen jako umorni, a postoji cijeli niz razloga koji utječu na naše raspoloženje

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 14.10.2017 / Rubrika:
Foto: Leo Hidalgo/flickr
0

Već smo mislile da smo lude

Jedva smo dočekale jesen i spas od vrućina. Lišće pada, sve je puno fine hrane, ali zato se mijenja i vrijeme. Postaje sve hladnije i dani su sve kraći, dok su noći dulje. Ujutro se budimo po mraku i vraćamo se doma s posla, također po mraku. Osjećamo li se zbog ove promjene vremena i umornije? Odgovor je da, barem tako tvrdi doktor Benjamin Kaplan.

Pošto dolazi hladnije vrijeme češće smo i bolesne, a to nas pomalo i izmori. A prehlade nisu jedini razlog zašto se na jesen osjećamo izmoreno.

Promjene u vremenu

Hladnije vrijeme i kraći dani, kao i manjak sunca može imati utjecaj na to što imamo manje energije. Ove promjene bitno utječu na naš normalan ritam tijela. Doktor Michael Howell specijalist za san kaže: “Postoji poseban dio u očima koji upija sunčevu svijetlost. Svjetlost je posebno bitna ujutro. Ona nam pomaže da se brže razbudimo, ali nam i pomaže da smo budni tokom cijelog dana. A na jesen se budimo kad je vani mrak i nema sunca. Već od ranog jutra imamo manje energije, a i raspoloženje nam nije najbolje.

Promjene u prehrani

S proljećem i ljetom završava sezona svježeg povrća. Upravo zato češće posežemo i za nezdravom hranom. Neda nam se toliko paziti što jedemo i puno je jednostavnije napraviti tjesteninu s nekim umakom ili pak naručiti pizzu. Ova teška hrana isto tako utječe i na raspoloženje. Osjećamo se loše i lijeno nakon nje i ništa nam se neda. Samo bismo legli i spavali (i možda prespavali cijelo ovo razdoblje). Doktori preporučuju konzumiranje više proteina, povrća i voća u prehrani.

Promjena fizičke aktivnosti

Normalno je da se u hladnim mjesecima ulijenimo. Vani više nije toplo i sve ljetne aktivnosti pomalo padaju u zaborav. Plivanje, trčanje, duge šetnje nešto su što će rijetko tko raditi dok je vani hladno. Uz to je često i kiša pa imamo savršen izgovor kako izbjeći sve ove stvari na koje nas drugi nagovaraju.

Promjene u spavanju

Promjene u spavanju mogu imati bitnog utjecaja na naše raspoloženja. Ako ne spavamo dobro, postajemo jako razdražljivi i samo čekamo priliku za popodnevnim drijemežom. Neki možda u hladnijim mjesecima vole spavati dulje ujutro, a to rezultira i manjkom energije, ali i osjećajem pospanosti tokom cijelog dana. Idealno bi bilo da spavate osam sati.

Depresivno stanje

Da, moguće je da zbog svih promjena upadnete u neku vrstu depresije. Ne radi se o bolesti, već o trenutnom stanju i raspoloženju. Ništa vam se neda, vani je hladno, stalno ste u kući i samo želite spavati. Put do posla i natrag predstavlja vam veliki problem. Prihvatite činjenicu kako morate preživjeti ovo godišnje doba i učinite ga boljim nego što jest. Razmišljajte o tome kako će uskoro stići proljeće i kako će svim vašim problemima doći kraj. Nemojte da vas hladnoća spriječi u življenju aktivnog života.

Izvor: Bustle

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 14.10.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr