banner

Pozorno ih pročitaj

Oprah je u zadnjem showu rekla nešto jako važno: Ovo je njenih 10 lekcija koje bi ti mogle promijeniti život

“Nije važno što je učinila vaša mama; nije važno što vaš tata nije učinio”

Oprah Winfrey jedna je od onih snažnih, nepokolebljivih žena od koje možemo puno toga naučiti. Krenula je od nule i postala jedna od najutjecajnijih žena svijeta. U svom je showu razgovarala s mnogim ljudima i upijala njihove priče te ih prenosila publici.

U zadnjoj epizodi s nama je podijelila deset lekcija koje je naučila tijekom godina, a koje nam mogu promijeniti život iz temelja. Ali samo ako to istinski želimo.

1. Jedni drugima smo najbolji učitelji

“Nešto u meni povezalo se sa svima vama i omogućilo mi da samu sebe vidim u vama i vi mene u sebi. Postala sam vaš surogat koji postavlja pitanja, daje odgovore, uči, raste, proširuje svoje razmišljanje, preispituje svoja vjerovanja i način na koji gledam na svijet. Slušala sam i rasla i znam da ste vi rasli zajedno sa mnom.”

2. Svatko od nas mora pronaći vlastiti životni poziv

“Svatko od nas ima svoj poziv, a vaš posao je da ga pronađete i počnete ga izvršavati. Svaki put kada je na pozornici bila uspješna osoba, govorila je o poslu i užitku koji je osjećala jer je znala da je to što radi upravo to što treba raditi.”

3. Vaš poziv omogućit će vam da živite do kraja, punim plućima

“Vaš poziv će vas prosvijetliti i shvatit ćete da ste upravo tamo gdje i trebate biti, radeći ono što upravo i trebate raditi. To je ono što želim svakome od vas i želim da to ponesete iz ovog showa. Želim da živite punim plućima i punim srcem. Znam da morate zarađivati za život, razumijem to. Ali isto tako morate znati što vas pokreće i što u vama budi životnu svjetlost, tako da i vi, na vaš vlastiti način, možete osvjetljavati svijet.”

4. Svi mi možemo utjecati na svijet

“Možda je to 20 ljudi, 30, 40, vaša obitelj, prijatelji, susjedi, kolege iz razreda, kolege na poslu. Gdje god se nalazili, to je vaša platforma, vaša pozornica, vaš krug utjecaja. To je vaš talk show i tu leži vaša moć. Svakim danom i na svaki način pokazujete ljudima tko ste zapravo. Vaš život govori za vas i vi govorite sami za sebe. Kada to činite, primate proporcionalno onome što dajete.

Moja velika želja svima vama koji ste mi dopostili da pronađem svoj poziv kroz ovaj show jest da radite sve što biste trebali, idite naprijed i ne gubite vrijeme. Prihvatite život koji vas zove i iskoristite ga za služenje svijetu.”

5. Vi ste odgovorni za vaš život

“Nitko osim vas nije odgovoran za vaš život. Nije važno što je učinila vaša mama; nije važno što vaš tata nije učinio. Samo vi ste odgovorni za vaš život. Odgovorni ste za energiju koju stvarate u sebi i koju prenosite drugima.”

6. Svi mi dijelimo zajedničku nit u patnji i boli

“Show me naučio da svi mi dijelimo istu značajku u patnji i boli, a to je nedostojnost. Ne osjećamo se dostojni života za koji smo stvoreni.”

7. Vi ste dovoljni

“Vrlo često blokiramo svoje blagoslove jer se ne osjećamo dovoljno dobri, pametni ili dostojni. Show me naučio da vrijedimo samim time što smo rođeni i što smo tu. Naše postojanje čini dostojnost našim pravom. Vi sami ste dovoljni.”

8. Svatko treba potvrdu drugih

“Razgovarala sam s gotovo 30.000 ljudi u showu i svih 30.000 ima jednu stvar zajedničku: svi su željeli potvrdu da vrijede. Željeli su znati: ‘Vidiš li me?’, ‘Čuješ li me?’, ‘Znači li ti išta ovo što govorim?’.

“Recite svojoj djeci, svojoj ženi, mužu, šefu, prijateljima koliko vrijede. Dajte im potvrdu. ‘Vidim te, čujem te i važno mi je ono što imaš za reći.”

9. Svi mi možemo biti nečije utočište

“Nadam se da ćete svi vi biti nečija sigurna luka, nečije utočište. Učinite za njih ono što ste rekli da je ovaj show učinio za vas. Povežite se, prihvatite, oslobodite. Volite nekoga. Samo jednu osobu, a onda to proširite na dvije. Na koliko god možete. Vidjet ćete kakvu to promjenu donosi.”

10. Završetci donose nove početke

“Za sve postoji određeno vrijeme i naše zajedničko vrijeme na ovoj platformi bliži se kraju. Na one trenutke kada krene završna špica ne gledam kao na kraj, nego kao na fantastičan početak. Jedno poglavlje se zatvara, a novo počinje za sve nas.”

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr