Uz minimalnu osjetljivost

Noćas su se pomaknule kazaljke: Evo kako ćete organizam što prije i bolje priviknuti na pomicanje sata

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 17:15 30.10.2016 / Rubrika:
0

Iako naš mozak zna da se vrijeme na satu promijenilo, naš unutarnji sat tome se ne prilagođava tako brzo

Neovisno o kojem se pomicanju sata radi, bilo ljetnom ili jesenskom, puno nas može osjećati posljedice poput umora, depresije, razdražljivosti i sličnih simptoma. U jesen možda spavamo sat vremena duže, ali možemo postati nervozni jer nam se čini da smo s poslom trebali završiti prije sat vremena.

Iako naš mozak zna da se vrijeme na satu promijenilo, naš unutarnji sat tome se ne prilagođava tako brzo pa mu moramo malo pomoći. Evo kako.

1. Ne oslanjajte se na kavu


Ograničite unos kofeina, a kavu pijte samo ujutro ili eventualno rano popodne. Ako skrnete šalicu poslije pet popodne, najvjerojatnije nećete moći zaspati.

2. Izbjegavajte alkohol i tešku hranu

Teški obroci kasno navečer nikada nisu dobri, a posebno trebate paziti da ih izbjegavate u ovom periodu prilagodbe.

3. Vježbajte

Trening je uvijek dobar izbor za dati tijelu više energije jer se u tijelu oslobađa hormon sreće koji organizmu pomaže da se što lakše prilagodi promjenama. Trening ne znači nužno samo vježbanje u teretani već i puno seksa pa se ne ograničavajte nego navalite.

4. Uspostavite rutinu spavanja

Iako joj se mi volimo odupirati, tijelo voli rutinu. Lijeganje i ustajanje u isto vrijeme pomoći će vam da se naspavate i budete manje umorni i letargični. Također pokušajte izbjegavati dugi popodnevni drijemež jer ćete se osjećati još umornije kada se probudite.

 

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 17:15 30.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr