Pomozite nekome

Možda vam zvuči bizarno, ali zapravo postoji 10 dobrih stvari koje možete učiniti sa svojim tijelom kad umrete

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 09:26 13.10.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Zašto bi vaše tijelo trunulo u lijesu ako ga možete iskoristiti na neke od ovih načina

U nekim izaziva strah, a neki uopće ne misle na nju i ne opterećuju se. Smrt je neizbježan dio života, a da nam bude lakše, možemo si je predstaviti poput nužne promjene.

Tijelo je nažalost potrošno i propada, ali jeste li znali da ga poslije smrti možete iskoristiti na puno različitih načina, a možda nekome i pomoći? Neke od ovih stvari nisu dostupne kod nas već samo u Americi, ali znanost sve više i više napreduje pa nas neće čuditi kad stignu i do nas.

Zašto bi vaše tijelo trunulo u lijesu ako možete napraviti sljedeće:

1. Donirati organe

Vama ionako neće više biti od koristi, a vaši bubrezi, srce, jetra ili pluća mogu nekome spasiti život. Saznajte što trebate učiniti kako biste ušli u program i recite svojoj obitelji vaše želje.

2. Donirati tkivo

Vaše kosti, ligamente, srčane zaliske i rožnice također možete donirati. Kao i kod organa, vi odabirete koju vrstu tkiva želite donirati.

3. Donirati tijelo za učenje studenata medicine

Kako će budući liječnici naučiti anatomiju ako ne vide ljudsko tijelo iz prve ruke? Na živima ne mogu vježbati svoje umijeće, ali mogu na mrtvima. Vi od njega ionako nećete imati koristi.

4. Pomoći iskusnim liječnicima

Ako ne želite donirati tijelo za studentske potrebe, možete ga donirati raznim medicinskim institutima. Liječnici stalno uče nove tehnike svoje struke, a ako i naprave koju grešku, bolje je da se radi o mrtvom tijelu nego živom.

5. Donirati svoje tijelo ‘farmi mrtvih tijela’

Zvuči malo bizarno, ali ovakva farma zaista postoji i to u Knoxvilleu u SAD-u. Zaista je važna jer znanstvenici i studenti medicine tako mogu istraživati tijela u različitim fazama propadanja. Time pomažu antropolozima i provoditeljima zakona kod identifikacije tijela i utvrđivanja vremena smrti.

6. Postati crash test truplo

Plastične lutke za crash testove automobila dobro ispunjavaju svoju zadaću, ali rezultati se najbolje vide na pravom ljudskom tijelu. Sveučilište Wayne State University u SAD-u prima ovakve zahtjeve da budete pokusni kunić u simulacijama automobilskih nesreća.

7. Donirati tijelo brokeru

Ne mislimo na burzovne brokere već na brokere tijelima koji preuzimaju organe i druge dijelove tijela te ih proslijeđuju znanstvenicima na korištenje, vježbu i istraživanje. Jedina negativna strana ovoga je što ne možete biti sigurni gdje će točno završiti vaše tijelo.

8. Poslati tijelo na plastinaciju

Institut za plastinaciju u Njemačkoj specijaliziran je za transformiranje mrtvih tijela u čvrste modele koji izgledaju živo. Prvo uklanjaju masnoću i vodu, potom impregniraju tijelo silikonom i namjeste ga u sjedeći, stajaći ili bilo koji drugi položaj. Tijelo se zatim otvrdne plinom, svjetlošću ili toplinom te može završiti kao izložbeni eksponat u muzeju ili nekom sličnom mjestu.

9. Postati kostur

Ako želite, možete donirati samo vaš kostur za znanstvenike, neovisno o drugim dijelovima tijela. Oni se kremiraju, ali se pepeo ne šalje obitelji.

10. Postati izložbeni eksponat

Mutter muzej u Philadelphiji izlaže kosture i tijela preminulih osoba koje su imale neku anomaliju na tijelu poput zakrivljene kralježnice. Ako želite svijetu pokazati s čime ste se morali boriti, možda je ovo za vas.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 09:26 13.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr