Koristite li je?

Mikrovalne pećnice: Niti ne znate koliko su štetne i što sve mogu izazvati u vašem tijelu

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 18:01 19.08.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Mikrovalna hrana je hrana do koje se dolazi zračenjem i to je ono što mnogi smetnu s uma

Bez obzira na to kako su vam sjajne kulinarske vještine, sigurno ste u iskušenju ponekad koristiti mikrovalnu pećnicu. Jednostavna je, brza i štedi energiju. Ali sve ove prednosti dolaze uz određeni zdravstveni rizik.

Stručnjakinja za zračenja, profesorica Magda Havas sa Sveučilišta Trent, objasnila je za The Daily Mail opasnosti priprave jela u mikrovalnoj pećnici.

1. Mikrovalna pećnica zrači

Najvažnije je znati da mikrovalna pećnica zrači. Pećnice imaju metalnu mrežu koja bi trebala štititi od zračenja. Profesorica Havas kaže da je svaka pećnica koju je testirala, zračila.

Kako da ustanovite zrači li vaša pećnica? Stavite mobitel unutra i zatvorite vrata. Nikako ne uključujte pećnicu. Nazovite broj mobitela s neke druge linije. Ako zvoni, znači da mikrovalovi koji se koriste za uspostavu veze prolaze kroz zaštitnu mrežu.

2. Kako utječe na hranu

Mikrovalne pećnice smanjuju nutritivne vrijednosti hrane. Procesom radijacije enzimi u hrani se denaturiraju, tj mijenja se struktura pa dobivamo frakcije nutrijenata.

Profesorica objašnjava zašto se mikrovalne više ne upotrebljavju na farmi ovaca na kojoj je radila. Kad janjići dođu na svijet, potrebno im je majčino mlijeko jer sadrži kolostrum koji ima visoke koncentracije antitijela i hranjivih tvari. Mame ovce se izdajaju i mlijeko se čuva u zamrzivaču za slučaj da druga ovca nema mlijeka. Grijanje mlijeka u mikrovalnoj razara kolostrum.

3. Kako radiovalovi utječu na nas

Radiovalovi koji se koriste u mikrovalnoj načinjeni su, u prvom redu, za grijanje vode. Naše tijelo je većinom voda pa ono apsorbira radijaciju mikrovalke.

4. Siva mrena ili katarakta

Mišljenja o štetnosti mikrovalke su različita. Jedna stvar u kojoj se znanstvenici slažu je da uzrokuje kataraktu. Katarkta je glavni uzrok slabog vida i sljepoće nakon četrdesete godine. Jedini efikasni tretman je operacija. Stajanje ispred mikrovalne i čekanje da se jelo skuha, uzrokuje kataraktu.

5. Karcinom

U jelu pripremljenom u mikrovalnoj pećnici mnogo je kancerogenih tvari. Plastični kontejneri u kojima se jelo priprem pri zagrijavanju otpuštaju kancerogene tvari. Osim toga, hrana, predviđena za pripremu u mikrovalnoj pećnici, sadrži kemikalije koje pomažu procesu pripreme. Ove se kemikalije povezuju s karcinomom.

6. Utjecaj na srce

Frekvencije mikrovalne pećnice utječu na srce. Sve osobe imaju promijenjen srčani ritam dok su u blizini pećnice koja radi.

7. Promjene u krvi

Švicarska studija pokazla je smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca, povećanje leukocita i kolesterola kod osoba koje jedu hranu pripravljenu u mikrovalnoj pećnici.

Profesorica Haves kaže da ona ima mikrovalku, ali da je koristi na određeni način. Objašnjava da je to njezin osobni izbor i da nikome neće davati savjete da je ne upotrebljava jer je smatra vrlo korisnom. Savjetuje da se izađe iz kuhinje dok radi. Valovi putuju i kroz zidove. I da se ne koristi kada su djeca kod kuće.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 18:01 19.08.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr