Veliki korak za žene

Kate je upravo rodila sina, a time je malena Charlotte definitivno ispisala povijest kraljevske obitelji

Prije Zakona o sukcesiji koji je izglasan 2013. godine Charlotte bi izgubila svoje mjesto rođenjem mlađeg brata, a pala bi s četvrtog na peto mjesto u liniji

Kate Middleton prije malo više od sat vremena rodila je sina, a time je njezina kćerkica princeza Charlotte (2) upravo ušla u kraljevsku povijest. Razlog je upravo njezin mlađi brat, a povijest ispisuje time što je prva ženska osoba koja nije izgubila mjesto u liniji za prijestolje jer ga je morala predati svom bratu, piše Marie Claire.

Prije Zakona o sukcesiji koji je izglasan 2013. godine Charlotte bi izgubila svoje mjesto rođenjem mlađeg brata, a pala bi s četvrtog na peto mjesto u liniji. Iako nije drastično niti dramatično, ovo je svejedno velika vijest za žene u kraljevskoj obitelji.

Otac kraljice Elizabete II., kralj George VI., imao je samo dvije kćeri – Elizabetu i Margaret, stoga je Elizabeta morala postati kraljicom nakon njegove smrti kako god bilo, no da je njezina majka prije Margaret kojim slučajem rodila i sina, on bi, kao muškarac, automatski bio prvi na redu za krunu, ispred obje sestre.

Ovako trenutno izgleda linija

Ovaj je Zakon koji trenutno vlada tako donio ogromnu, iako na prvu možda nevažnu promjenu i to je mali korak za princezu Charlotte, ali jako veliki korak za britansku monarhiju.

Trenutni poredak u liniji za prijestolje izgleda ovako: princ Charles, princ William, princ George, princeza Charlotte, nova kraljevska beba i na kraju – princ Harry.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr