Jeste li znale?

Kako britanska kraljevska obitelj slavi Božić? Evo što jedu, tko smije biti na obiteljskom ručku i čime ukrašavaju kuću

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 11.12.2017 / Rubrika:
Foto: ANDREW MATTHEWS/AFP
0

I nije toliko drugačije od naših običaja, zar ne?

Uvijek nam je zanimljivo vidjeti kako bogati i slavni provode božićne blagdane, jer nam se često čini kako su njima ti dani ultra posebni, zabavni i barem na neki način drugačiji od naših. Okej, Melania Trump nedavno je pokazala kako će Bijela kuća izgledati tijekom ovogodišnje blagdanske sezone i da, priznajemo da mi ne bismo imale gdje staviti toliku količinu božićnih lampica i ukrasa, ali što se samih božićnih običaja tiče, čini se kako ni njihovi, ma koliko god oni slavni bili, nisu baš previše drugačiji od naših.

Melania Trump se pohvalila videom na Instagramu: Ovako izgleda ovogodišnje blagdansko izdanje Bijele kuće

No, ovdje zapravo ne želimo pričati o Božiću u Bijeloj kući, već o tome kako Božić provodi trenutno opet najpopularnija obitelj na svijetu. Naravno, radi se o britanskoj kraljevskoj obitelji, koja će ove godine imati nešto malo drugačiji Božić od dosadašnjih. I to zbog jednog jedinog detalja.

Naime, kraljevska će obitelj Božić, kao i svake godine, proslaviti u kući u Norfolku, ali će im se ondje ovoga puta pridružiti i zaručnica princa Harryja, Meghan Markle, što znači da će biti prekršeno kraljičino pravilo i tradicija koja je vrijedila svih godina do sad. A ta je tradicija značila da proslavi Božića mogu prisustvovati isključivo članovi obitelji, što Meghan, prije vjenčanja s Harryjem, službeno još uvijek nije.

Božićni su ukrasi skromniji, a večera i ručak iznimno bogati i obilni

Za razliku od Bijele kuće, kraljevska će obitelj svoj dom ukrasiti mnogo skromnije, pa će tako u blagovaonici ponovno, kao i posljednjih 30 godina, imati srebrno umjetno drvce, u kući će biti još jedno veliko, pravo drvce, a na Božićno će jutro svi zajedno otići na misu. Nakon toga slijedi obilan ručak, koji se svake godine sastoji od sljedećih jela: pečene purice s prilozima kao što su prokulice i mrkve, salate od škampa ili jastoga te tradicionalni božićni ‘puding’, a nakon jela ostatak obitelji zajedno gleda live prijenos kraljičina tradicionalnog božićnog govora.

A very #merrychristmas to everyone from Kensington Palace 🎄

A post shared by Kensington Palace (@kensingtonroyal) on

I dok je ručak svake godine isti, božićna se večera mijenja ovisno o tome što obitelj želi jesti, a jedina je neprekinuta tradicija ta da, na Božić, kuhar koji ondje inače ne ulazi može slobodno ući u blagovaonicu kako bi obitelji narezao meso, nakon čega mu kraljica Elizabeta II. daje čašicu viskija kojom zajedno nazdravljaju. Zatim slijedi otvaranje poklona i sve one zabavne stvari, kojih se ni kraljevska obitelj, naravno, ne odriče.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 11.12.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr