Zaštitite i sebe i dom

Kada se hladnoća uvlači u kosti: Evo kako zadržati toplinu na debelim minusima

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 11:00 10.01.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Donosimo vam par trikova kako najbolje preživjeti niske temperature

Vani postaje sve hladnije što može biti i opasno ako ne znate kako zadržati toplinu tijela, ali i u vašem domu. Smrznute ruke, noge, ali i ulaz pred kućom mogu dovesti do ozbiljnih bolesti, ali i lomova koji vam zaista ne trebaju.

Evo na koje načine možete zaštititi sebe:

1. Slojevito odijevanje

Goli pupak i gležnjevi nemaju što tražiti zimi. Potkošulja i debele hulahopke, pa čak i tajice ispod hlača, vaš su spas na ledenici. Muškarci bi isto trebali nositi duge gaće ili tajice ispod hlača jer minus ne pita i u tome nema ništa sramotno.

2. Zaštitite ruke i noge

Woman hands in gloves holding a mug

Toplina se najviše gubi preko stopala pa je važno da imate tople čarape (ako treba i dvoje) i nepropusne čizme. Ruke također zaštitite rukavicama, a na glavi obavezno imajte kapu i to po mogućnsoti onu kroz koju vam neće puhati hladan vjetar.

3. Pazite na disanje

Gutanje hladnog zraka i disanje na usta lako mogu prouzročiti prehladu i upalu grla pa i pluća. Kako biste to izbjegli, držite šal preko usta i nos i mirno dišite preko njega. Opušteno disanje čuva energiju i toplinu.

A evo i kako zaštititi dom:

1. Protiv smrzavanja cijevi

Voda se teže smrzava ako teče pa probajte ostaviti slavine da lagano kapaju.

2. Ne zanemarujte prostorije koje se ne griju

Cozy winter still life

Ako u stanu ili kući ne boravite u nekim prostorijama koje imaju radijatore, odnosno cijevi, svaku večer prije spavanja pustite vodu kroz njih kako bi spriječili smrzavanje.

3. Prilaze i ulaze posipavajte solju

Pri ruci uvijek imajte krupnu sol kojom ćete otopiti led na ulazu u kuću ili dvorištu. Ne riskirajte slomljenu ruku ili nogu.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 11:00 10.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr