Loša vijest

Jeste li znale da se možete udebljati samo ako pomirišete neku hranu? Da, totalno smo u šoku, evo u čemu je stvar

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:00 12.07.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Nadamo se da vam ovo neće uništiti dan

Nitko ne bi ni pomišljao da se može udebljati na ijedan drugi način osim konzumiranja hrane, no studija provedena na Sveučilištu u Berkeleyu otkrila je jednu vrlo zabrinjavajuću novost. Vaš mozak može davati signal da tijelo razrađuje ili pohranjuje masnoće samo na temelju mirisanja neke hrane.

Istraživanje je provedeno na dvije skupine laboratorijskih miševa. Jedna je svakog dana jela visokokaloričnu hranu, a druga nije imala njuh. Zanimljivo je što je prva skupina dobila čak duplo na težini, dok se druga udebljala samo 10 posto. No, tu je bila i treća skupina kojoj su privremeno blokirali njuh i tada su se miševi iz te skupine smanjili čak i dok su bili na istoj prehrani.

Primjenjivo je i na ljude


“Rezultati pokazuju da čak i relativno kratkoročan gubitak njuha poboljšava zdravlje metabolizma i gubitak kilograma, bez obzira na konzumiranje visokokalorične hrane”, izjavili su stručnjaci.

No, koliko god ovo imalo smisla, konzumiranje hrane bez da osjećamo njezin miris i nije toliko privlačno ni ugodno. Celine Riera, jedna od istraživačica, potvrdila je da bi se ovo istraživanje moglo primijeniti i na ljude.

“Osjet mirisa se smanjuje nakon obroka pa bi tijelo moglo izgarati masti ako uspijemo prevariti mozak da je želudac već pun. Ovako bi pretili ljudi lakše kontrolirali želju za hranom i brže bi trošili kalorije i masti”, zaključila je Celine.

Međutim, ‘oduzimanje’ njuha ima i jedan nedostatak. Miševi kojima je njuh bio blokiran povećala se razina hormona noadrenalina, što može dovesti do srčanog udara.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:00 12.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr