Za zamisliti se

Jedno istraživanje je pokazalo da je ova boja očiju povezana s prekomjernim cuganjem

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 02.06.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Konzumirate li alkohol ipak prečesto?

Znanstvenici sa Sveučilišta Vermont otkrili su da ljudi svjetlije boje očiju imaju veću tendenciju ka alkoholizmu od onih s tamnijim očima. Istraživanje je provedeno među 10.000 Afroamerikanaca i europskih Amerikanaca te je potom suženo na 1.263 osoba koje se bore s ovisnošću o alkoholu.

Prema tom uzorku, osobe s plavim, zelenim, sivim očima ili s onim koje imaju smeđe samo oko zjenice imaju veću vjerojatnost da će postati ovisne o alkoholnim pićima. Znanstvenici su, osim očiju, uzeli u obzir i starost, spol, etničku pripadnost i tri su puta ponovili analizu.

Za sve su krivi geni?


Ono što je posebno zanimljivo jest što su rezultati pokazali statističku značajnu povezanost između gena odgovornog za boju očiju i onog za ovisnost o alkoholu. Zaključili su da jedan gen može utjecati na drugi, ali ne znaju što ih tjera na to.

Dawei Li, pomoćnik profesora mikrobiologije i molekularne genetike, rekao je da će pokušati replicirati rezultate i vidjeti hoće li buduće studije imati isti ishod. Dakle, bez obzira na istraživanje, slobodno popijte taj aperitiv prije jela. Neće vam ništa biti ;)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 02.06.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr