Revolucionarno

Istraživanje dugo čak 75 godina otkrilo je najvažniji čimbenik ljudske sreće, pogađate što je?

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 15:00 07.06.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Ako ste pomislile da je riječ o novcu ili slavi, varate se…

Kada si damo vremena i razmislimo što je zapravo važno u životu, mnogi će doći do istog zaključka – biti sretan. Jer, iskreno, ima li život ikakvog smisla ako nismo sretni? No, kako postići tu sreću, odnosno živjeti sretno i što je najvažniji faktor sreće?

Na to pitanje konačno će moći odgovoriti veliko istraživanje koje je trajalo čak 75 godina i pratilo je život dvije skupine ljudi. Sada prati živote njihove djece kako bi se shvatilo kako iskustvo djetinjstva utječe na zdravlje i dobrobit u starijoj dobi.

Što je onda ključ sreće tijekom života?

Ako mislite da je to slava i novac, varate se. Psihijatar Robert Waldinger otkrio je sljedeće: “Najjasnija prouka koju smo dobili iz ovog istraživanja jest da nas dobri međuljudski odnosi čine sretnima i zdravima.”

Da, dobro ste zaključili. Najvažniji faktor sreće je ništa drugo do – ljubav. I ne samo partnerska nego i ljubav prema sebi, prijateljima, obitelji, životinjama, hobijima…

Kada imate nekoga na koga se možete osloniti, kaže Robert, ta spoznaja opušta vaš živčani sustav, održava mozak zdravim i smanjuje emocionalnu bol. Rezultati su također otkrili jednu važnu činjenicu – oni koji se osjećaju usamljeno imaju veću vjerojatnost da će im se tijekom godina pogoršati tjelesno zdravlje i da će umrijeti ranije.

“Nema veze koliko prijatelja imate i s koliko ste ljudi okruženi. Najvažnija je kvaliteta tih odnosa i kako oni utječu na vas”, zaključuje psihijatar. A što vas čini sretnima?

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 15:00 07.06.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr