Ne razdvajajte ih

I znanost se slaže: Ima razloga zašto je kombinacija vina sa sirom toliko neodoljiva

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 20:08 01.11.2016 / Rubrika:
Foto: DmitryLityagin/Thinkstock
0

“Kada pred sobom imate platu odabranih sireva, svako vino će imati bolji okus, bez obzira o kojem se radi”

Čini se da vino i sir spadaju u one kategorije hrane i pića koje se mora konzumirati zajedno jer inače ništa nema smisla. Samo se sjetite špeka i jaja ili mlijeka i keksića.

Nova studija Centra za okus i prehrambene navike u Francuskoj otkrila je da tvrdi i meki kravlji te kozji sirevi itekako poboljšavaju okus slatkog i suhog vina te onog koji ima voćnu notu. “Kada pred sobom imate platu odabranih sireva, svako vino će imati bolji okus, bez obzira o kojem se radi”, kaže voditeljica istraživanja Mara Galmarini.

Pomaže smanjiti skupljanje usta


Kako su istraživači došli do ovog zaključka? U studiju su uključili 31 vinskog znalca koji su trebali uzeti tri gutljaja od svakog vina i ocijeniti ih.  Nakon toga uzeli su po griz sira te ponovo popili gutljaj vina. Ovo su ponavljali sa svakom vrstom sira i svakim vinom.

Svi kušači su priznali da je svako vino imalo bolji okus nakon konzumacije sira. Zaključak? Svako vino dobro je sa svakim sirom. Osim toga, sir pomaže smanjiti astrigenciju (skupljanje usta) što je posljedica velike količine tanina u vinu.

Sir je sam po sebi masan i ima učinak podmazivanja, dok je vino obično trpko i stvara osjećaj sušenja na nepcu i jeziku. Drugim riječima, sir stvara podlogu za trpkost vina pa ono djeluje slađe i punije.

Dakle, jeste li za malo sira uz vino?

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 20:08 01.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr