Sedam praktičnih trikova

I vi ste žrtva moderne bolesti zvane nesanica? Evo kako joj reći ne i naspavati se kao mala beba

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 13.09.2017 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

Dobar san znači veću produktivnost, bolje raspoloženje i mirniju dušu

Ne treba ponavljati koliko je san važan za funkcioniranje našeg tijela na svim razinama, a često mu ne posvećujemo dovoljno pažnje jer su ‘druge stvari važnije’. Nesanica je, mogle bismo reći, postala moderna bolest zbog poremećenih prioriteta.

Ako ste i vi njezina žrtva, evo što možete učiniti kako biste svake večeri mirno i brzo usnuli.

1. Vježbajte

Neki kažu da nije dobro vježbati prije lijeganja u krevet jer nećete moći zaspati, ali zapravo je korisno. To ne mora biti ništa naporno niti iscrpljujuće. Lagana šetnja, u kojoj otpustite sve brige i probleme, je čisto dovoljna.

2. Stvorite rutinu

Tijelo voli rutinu, a to znači da se trebate potruditi ići svaki dan na spavanje u isto vrijeme. Ovo podrazumijeva i rituale prije spavanja poput opuštajuće kupke, meditacije, tretmana lica i tijela i slično.

3. Odaberite pravilan položaj za spavanje

Ako spavate na boku, pokušajte spavati na lijevoj strani – ovo poboljšava probavu i protok krvi, kaže Brightside. Spavanje na leđima izaziva hrkanje jer gravitacija vuče jezik prema grlu, a položaj na trbuhu smatra se najgorim jer utječe na kralježnicu i stavlja pritisak na vratne kralješke.

4. Zapišite ciljeve za sljedeći dan

Zapisivanje ciljeva, želja ili onog na čemu ste zahvalni može poboljšati vašu kreativnost, mir, a lakše ćete i zaspati. Fokusirajte se na najvažnije zadatke i vidjet ćete kako ćete biti produktivni sljedeće jutro.

5. Čitajte

Umjesto da buljite u televiziju, čitajte. Uranjanje u zanimljive priče, događaje i zamišljanje kako likovi izgledaju u stvarnosti zahtijeva moždani napor, što nas zapravo i uspavljuje.

6. Isključite se

Ugasite računalo i televiziju, a mobitel neka bude što dalje od vas. Svjetlo od raznoraznih tehničkih stvari drži vas budnima jer remeti kemijske procese u mozgu koji potiču spavanje.

7. Pripremite se za ujutro

Unaprijed pripremite što ćete odjenuti i sve što ćete ponijeti sa sobom da ujutro ne gubite vrijeme. Previše razmišljanja o tome što trebate napraviti kada se ustanete samo će vas sprječavati da mirno usnete.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 13.09.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr