Ni manje ni više

Evo što vam se može dogoditi ako svakog dana pojedete tri jaja

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 07:55 04.01.2017 / Rubrika:
Foto: jenifoto/Thinkstock
0

Neki tvrde da jaja i nisu toliko zdrav izbor jer su prepuna kolesterola, no istina je ipak drukčija

Odlična su za doručak, kao međuobrok ili pak u bogatoj salati jer sadrže mnoštvo vitamina i minerala, daju energiju te ste od njih duže siti. Jedna su od najkvalitetnije i najhranjivijih namirnica na svijetu, makar nas stalno žele uvjeriti da su nezdrava jer imaju puno kalorija i kolesterola.

S ničime nije dobro pretjerivati, ali ako pojedete dva do tri jaja svakog dana, možete osjetiti samo pozitivan učinak na organizam. Bogata su vitaminom A, selenom, kalcijem, fosforom, B vitaminima i vitaminom D kojeg nije tako lako naći u namirnicama prirodnog podrijetla.

Evo zašto biste ih ipak trebali jesti:

Dobra su za mozak

Jaja sadrže holin, odnosno vitamin B8 koji spječava taloženje kolesterola na krvnim žilama te pomaže u stvaranju novih ćelijskih membrana u mozgu.

Štite vid

Nutrijenti u jajima pomažu i da s godinama održimo dobar vidi da nemamo puno problema s bolestima oka.

Odgovorna za dugovječnost

Upravo zbog vitamina E u sastavu, štite nas od pojedinih vrsta rakova i bolesti srca te mijenjaju način na koji starimo.

Prepuna kvalitetnih proteina

breakfast: menemen

Proteini su vrlo važni u izgradnji i održavanju kvalitete organizma, a jaja su tu pravi prvak jer su jedan od najvažnijih izvora proteina i aminokiselina.

Sadrže zdrav kolesterol

Suprotno uvriježenim mišljenima, jaja sadrže 180 miligrama kolesterola, dok jetra proizvodi najmanje 1000. Također, radi se o dobrom kolesterolu koji čuva srce i mozak.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 07:55 04.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr