Jako dobar potez

Appleovi dioničari zatražili su od tvrtke da se baci na proučavanje utjecaja pametnih telefona na djecu

Piše: Žena Net / Vrijeme: 10:30 11.01.2018 / Rubrika:
0

Traže da roditelji imaju bolji nadzor nad iPhoneom svog djeteta

“Mama, tata, dajte mi kupite iPhone!”, rečenica je koja se sve ranije čuje iz dječjih usta. Mnoga od njih već znaju baratati mobitelima prije nego nauče pisati, a u tinejdžerskoj dobi se sve pretvara u ovisnost o pametnim telefonima.

Ovisnost o mobitelima samo raste

Zato su dva dioničara Applea, JANA Partners LLC i CALSTRS (California State Teachers Retirement System) s udjelom od 2 milijarde dolara u tvrtki, poslala otvoreno pismo Appleu u kojem ga traže da se pozabavi važnim pitanjem.

Dioničari žele da Apple omogući roditeljima veći nazdor nad pametnim telefonima koje koriste njihova djeca, a sve zbog rastuće ovisnosti i utjecaja iPhonea na mlade ljude.

U pismu su navkli nekoliko istraživanja u kojima se tvrdi da tinejdžeri zbog mobitela popuštaju u školi, skloniji su depresiju koja vodi u samoubojstvo, ne spavaju dovoljno i imaju manje empatije prema drugim ljudima. Osim toga, dioničari su naveli da sve ovo potiče društvenu nelagodu, što će posljedično utjecati i na Apple. Navode da je čak i Appleov kreativni direktor zabrinut zbog mogućnosti pretjeranog korištenja iPhonea.

iOS nema dovoljno opcija za roditeljski nadzor

Neki od prijedloga za nadzor dječjih mobitela je opcija kojom roditelji mogu odrediti koliko njihovo dijete smije provesti gledajući u ekran, u kojem dobu dana i odrediti koje platforme društvenih mreža smije koristiti. Ostale sugestije podrazumijevaju proučavanje problema i situacije te izvještavanje o napretku.

iOS inače već nudi roditeljski nadzor, ali on se najviše odnosi na ograničavanje kupnje aplikacija, pristupanje uvredljivim sadržajima ili korištenje ugrađenih značajki poput dijeljenja lokacije.

S obzirom da se radi o vrlo važnom pitanju i o velikim dioničarima, nadamo se da će se Apple baciti na posao.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 10:30 11.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr