Jer trenuci su važni

Ako ste loše volje, izađite u šetnju parkom: Istraživanja tvrde da priroda snažno umanjuje stres u žena

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:09 18.09.2017 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

Vrijeme provedeno na otvorenom vraća mir i blagostanje kada vas izjedaju svakodnevne obveze i razna ‘moranja’

Nikada nije bilo važnije provoditi što više vremena u prirodi kao što je to danas jer smo stalno za računalima, ispunjavamo neodgodive obveze (jer svijet će propasti?) i ne uživamo dovoljno u sadašnjim trenucima.

Znanstvena novinarka Florence Williams u svojoj novoj knjizi ‘The Nature Fix’ tvrdi da čak 15 do 20 minuta šetnje ili sjedenja u parku može smanjiti tjeskobu uzrokovanu svakodnevnim problemima, prenosi Red Book Mag.

Ona nije jedina koja tako misli jer Američki centar za kontrolu bolesti izvještava da žene u dobi od 40 do 59 pate od depresije više od bilo koje dobne ili rodne skupine. Osim toga, žene ne spavaju dovoljno što nije ni čudo s obzirom što se sve od nas očekuje, bilo kod kuće, na poslu ili u društvu.

Kako točno pomaže boravak u prirodi?

U svojoj knjizi Williams kaže da joj hodanje, planinarenje i biciklizam pomažu da se opusti i smiri tijelo, mozak i dušu. Provođenje vremena među zelenilom, kaže, koristi i njezinoj djeci koja se puno manje svađaju kada se druže u prirodi.

Osim toga, vanjske aktivnosti potiču bolji san i ponovno povezivanje s prirodom i unutarnjim ja. Jer, priznajmo, previše smo se udaljili od prirode i njezinih ljepota u utrci za željama, snovima i karijerom. Možemo imati sve, ali samo ako stanemo, duboko udahnemo i prepustimo se trenutku. Ne morate čak raditi ništa specifično…slušajte ptice, promatrajte nebo, more, zvijezde. Osjećat ćete se bolje ;)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:09 18.09.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr