ĐUBOOKS

‘Ovuda smo nekada hodali’: Oda Helsinkiju u vremenu između dva rata, opisana kroz živote trojice prijatelja

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:57 23.10.2016 / Rubrika: ,
Foto: Borko Vukosav
0

Ono što jako nedostaje u čitavoj priči je sentimentalnost, no ipak je Westovo pisanje upravo po tome poznato

Kjell Westo izvrstan je skandinavski pisac čije su knjige prevedene na nekoliko svjetskih jezika, a proboj na međunarodnu scenu osigurala mu je upravo knjiga „Ovuda smo nekada hodali“. Roman je oda Helsinkiju na početku 20. stoljeća, u kojem se zbog situacije u političkom svijetu zbivaju mnogi žestoki sukobi, a Westo je u knjizi kroz nekoliko likova detaljno opisao kako je takva situacija utjecala na mnoge živote.

Strahovi, usponi i padovi likova u vremenu između dva rata

Iako se Prvi svjetski rat na početku knjige već bliži kraju, 1918. godina iznimno je bila teška u Finskoj, koja postaje centar sukoba crvenih i bijelih, u kojima svatko mora odabrati stranu. Priča prati nesuđenu nogometnu zvijezdu Allua koji odluči nastaviti put svog oca proletera, dok s druge strane Cedi u ratu vidi priliku da oslobodi svoje ubilačke nagone. Među glavnim protagonistima priče je i njihov prijatelj Eccu koji bijeg od svega vidi u fotografiji. Svi likovi opisuju svoje strahove, uspone i padove u vremenu između dva svjetska rata, u kojem je teško bilo pronaći bilo kakav izlaz iz okrutne realnosti. Svima njima je Prvi svjetski rat oduzeo snove o budućnosti, a u pitanje im nekoliko puta dolazi i golo preživljavanje.

Neke situacije iz knjige teško je “probaviti”


Pisac je u nekoliko odvojenih dijelova knjige odlično opisao početak 20. stoljeća na sjeveru Europe, bez iznimke situacija o kojima se mnogo godina u svijetu šutjelo. Ono što jako nedostaje u čitavoj priči je sentimentalnost, no ipak je Westovo pisanje upravo po tome poznato. Neke dijelove knjige teško je „probaviti“ upravo zbog situacija o kojima nikada nismo razmišljali, poput one kako se zaista pojedinac ponaša u trenutku kada je njegov život, ali i život njegovih bližnjih na kocki zbog situacije u okolini.

Dobitnik prestižne finske književne nagrade

Sve odgovore dobit ćete u knjizi „Ovuda smo nekada hodali“, po kojoj je dosad napravljena kazališna predstava te je snimljen i film. Knjiga je ujedno i dobitnik prestižne finske književne nagrade Finlandia, a i njegov roman „Privid 1938.“, o kojem sam nedavno pisala, ne odskače kako od književnih nagrada, tako ni od jedinstvenog stila pisanja Kjella Westa.

Ocjena: 3

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:57 23.10.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr