'Privid 1938.'

Đubooks: Dosta turobna, ali intrigantna knjiga o neobičnom odnosu odvjetnika i njegove tajnice

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 28.08.2016 / Rubrika: ,
Foto: Borko Vukosav
0

Finska između dva svjetska rata naizgled i nije neko zabavno štivo za čitati, ali kada se radi o jednom od najboljih skandinavskih romanopisaca Kjellu Westu, priča dobiva potpuno novi kalup

‘Privid 1938.’ prati pravnika Claesa Thunea koji nakon diplomatske karijere otvara odvjetnički ured u Helsinkiju. Nakon što ga ostavi supruga, Thune u uredu zapošljava samozatajnu tajnicu Matildu Wiik koja ga iz dana u dan sve više zanima. Gospođa Wiik se s druge strane bori sa svojom traumatičnom prošlošću, a kakve događaje pokrene slučajan susret u Thuneovom uredu čitatelji shvate tek na samome kraju knjige.

Sudbine likova opisane na neočekivani način

Privid 38 OVITAK.indd

Knjigu kroz čitavu radnju prati turoban osjećaj, a radnja se odvija dovoljna brzo i dovoljno sporo da zaintrigira čitatelja. Vrijeme u kojem se radnja odvija zapravo nema velike važnosti za samu priču, ali je pisac odlično uklopio dio povijesti u život dva glavna lika svoje knjige. Čitajući ‘Privid 1938.’ zaista dobijete osjećaj mjesta i vremena prije početka II. Svjetskog rata te situacije u društvu u vrijeme kada se pojavljuju naznake antisemitizma u glavnom finskom gradu. Westo je na neočekivani način opisao sudbine likova koji se svakodnevno bore sa svojim demonima.

Knjiga je napisana u maniri trilera

Glavni lik, Claes Thune, prekid sa suprugom Gabi pokušava preboljeti na način da se u slobodno vrijeme nalazi s prijateljima iz mladih dana u Klubu sredaša, koji ima velikog utjecaja i na osobnu priču njegove tajnice Matilde Wiik. Ishod priče zaista je intrigantan, a čitava knjiga napisana je u maniri odličnog trilera. Iako skandinavski romani uglavnom ostavljaju dojam da kroz cijelu priču pada kiša i da su likovi jako potišteni, u velikoj većini slučajeva se radi o napetim književnim djelima napisanima na izvrstan način.

Ocjena: 4

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 28.08.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

ĐUBOOKS

Donosimo ekskluzivni ulomak knjige ‘Stakleni mač’

Znanje nam uskoro donosi novo izdanje nastavka književnog serijala o grimiznoj kraljici, koji donosi borbu između vojske koja uz glavnu protagonisticu ulazi u spektakularan sukob s podanicima okrutnog kralja koji želi njihove moći iskorištavati za razvitak svoje nepobjedive moći

Povratak na Net.hr