Samo jako

Žene sa super moćima: Tko su zapravo superjunakinje akcijskih filmova

Odlučile su uzeti stvar u svoje ruke i mogu nam poslužiti kao inspiracija

Akcijski filmovi predugo su bili rezervirani samo za super muškarce koji je jedini cilj bio spasiti svijet. No, filmska industrija se sve više mijenja i u glavnim ulogama akcijskih junakinja pojavljuju se žene.

One su nepokolebljive, snažne, smione te su inspiracija ženama svih godina. One su super.

Nevjesta (Kill Bill)

Nevjesta, nekada dio smrtonosnog tima plaćenih ubojica na čelu s Billom, budi se nakon četiri godine u komi. Ostala je bez svega – nerođenog djeteta i muža, a sve zbog ljubomornog Billa koji nije mogao podnijeti što se odlučila na drukčiji život.

Uma Thurman u ovom dvodjelnom filmskom hitu utjelovila je snažnu ženu koja ne odustaje dok ne ostvari svoj cilj, čak i onda kada su apsolutno svi protiv nje. Energija preživljavanja koja izvire iz svake sekunde filma još uvijek je inspiracija mnogim ženama koje se osjećaju kao u lancima, zlostavljane su, podcjenjene i nevoljene.

Diana Prince (Wonder Woman)

Poluboginja, dio plemena Amazonki te jedna od osnivačica Justice League, Diana aka Wonder Woman, tek nedavno je dobila svoj vlastiti film. Uvijek je nekako bila u sjeni muških strip junaka dok jedna žena nije rekla ‘Dosta!’ i Wonder Woman dala moć koju zaslužuje.

Ona nije samo superjunakinja koja pomete cijeli bataljun vojnika već snažna žena koju se tretira s poštovanjem i način koji zaslužuje. Gal Gadot u filmu koji je režirala Patty Jenkins odlično je prenijela energiju, snagu, ali i emocije žene koja je jednako dobra, jaka i sposobna baš kao i svaki muškarac.

Alice (Resident Evil)

Koljačica zombija u serijalu filmova Resident Evil, napravljenom po istoimenoj videoigri, ima jako puno posla kako bi spasila svijet. Možda se čini kao tipična hollywoodska priča o katastrofi i spašavanju, ali Alice definitivno nije obična djevojka.

Njezin lik napravljen samo za potrebe filma (jer ga u igrici nema) i prikazuje sposobnu, multikulturalnu ženu jakog karaktera koja, unatoč svim izazovima i borbi protiv zle korporacije i virusa, ostaje pribrana, neustrašiva i fokusirana na jedan jedini cilj – spasiti sebe i čovječanstvo. Odlična Milla Jovovich je za ovu ulogu mjesecima naporno trenirala i možemo reći da se stopila s likom.

Imperatorica Furiosa (Mad Max)

Evo još jednog primjera žene koja je zasjenila nekada obožavanog muškog lika – Mad Maxa. Čak i sa samo jednom rukom, Furiosa simbolizira inteligentnu ženu u postapokaliptičnom svijetu koja se svim silama trudi i uspije pobjeći od šovinističkog načina života.

Charlize Theron odlično je utjelovila lik koji se bori za žensku emancipaciju i pokazuje što sve žene mogu postići na najvišoj razini odgovornosti. Furiosa nije snažna žena koja zna prebiti svakog tko joj se nađe na putu, već motivatorica i sposoban vođa.

Katniss Everdeen (Igre gladi)

Mnoge žene su se indentificirale s likom Katniss Everdeen što ne čudi jer ona je ionako ‘obična’ cura koja se brine o svojoj obitelji nakon očeve smrti. Mirna i tiha, ali samostalna i jaka, Katniss je dobar primjer kako ostati psihički jak, čak i onda kada misliš da ćeš se slomiti.

Bez obzira na svoju snagu, ona se iznutra itekako boji, ali to je i poanta – svi se bojimo, ali važno je da se svaki put ponovno dignemo na noge. Jennifer Lawrence u ovu je ulogu unijela velik dio sebe jer se obje bore protiv nametnutih pravila društva i ne boje se reći ono što stvarno misle.

Lara Croft (Lara Croft: Tomb Raider)

Bilo da se radilo o Angelini Jolie ili najnovijoj Lari, Aliciji Vikander, svaka je na svoj način, a opet briljantno, prikazala ženu koja mora uzeti stvar u svoje ruke jer ionako sebi može najviše vjerovati. Lara je jedna od omiljenih likova koja svojom inteligencijom i spretnošću mijenja svijet onako kako najbolje zna.

Iako su u Lari fanovi prvo vidjeli seksipil, a onda sve ostalo, ispod te vanjštine je žena koja je zapravo izgubljena, ali gura dalje kako zna. I u tome je njezina snaga i poanta svih akcijskih filmova sa ženama u glavnim ulogama. Zapravo nije niti važno koliko smo jače od svih ostalih i koliko to želimo istaknuti, već je važno da smo prvenstveno jake zbog sebe samih.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr