SUPER ŽENE

Žene koje ruše granice sporta: Dok su im drugi govorili da ne mogu, one su osvajale medalje

Neustrašive su, uporne i predane, kao i svi vrhunske sportašice

Ove sportašice nisu dale da ih pokolebaju svi oni koji su im rekli da nisu super i da se ne mogu baviti svojim sportskim disciplinama. Danas su svjetske rekorderke, olimpijke, ponosne vlasnice zlatnih medalja.

Maya Gabeira

Ova 31-godišnja Brazilka se neustrašivo suočava s valovima kakvih se većima plaši i dok ih gledaju s plaže. Zahvaljući tome je osvojila brojne nagrade, a 2009. zajahala je 14 metarski val, koji je tada bio najveći kojim je ikada surfala neka žena. Profesionalna surferica se 2013. gotovo utopila kod portugalskog Nazarea. Jedva ju je izvukao kolega surfer i morali su je oživljavati na plaži. Ali nije zbog toga objesila dasku o klin. Ako je to uopće moguće, postala je još smionija. Tako se u siječnju ove godine na istom mjestu gdje je zamalo izgubila život, ponovo uhvatila u koštac s gorostasnim valom kod portugalske obale. Kasnijom analizom ispostavilo se da je val dosezao nevjerojatnih 25 metara – otprilike kao da stojite na rubu 12 kata nad morem. Jedino što se i zgrada se miče i propinje pod vama…

Noor Daoud

View this post on Instagram

Noor Daoud and Ahmad Daham At Yas Marina

A post shared by Noor Daoud نور داود (@noordaoudofficial) on

Trkačica i zaljubljenica u sve što ima veze s motorima i automobilima probila se u svijetu u kojem dominiraju muškarci, i to iz Palestine. Osim što je članica jedinog ženskog arapskog motokluba “Sestre brzine”, ujedno je i jedina bliskoistočna ženska drifterica. “Mnogi ljudi nisu htjeli da se bavim ovim sportom, ali nikad nisam odustala i nikada neću. Suočila sam se mnogo prepreka u Palestini zbog kojih nisam mogla postati profesionalka, pa sam se morala preseliti u Dubai” priča Daoud.

Sasha DiGulian

U svijetu alpinizma, ova 25-godišnjakinja je superzvijezda. U povijest je ušla 2012. kada je sa samo 19 godina savladala uspon težine 5.14d po američkoj, odnosno 9a po europskoj klasifikaciji. Iza tih brojki se, ukratko, kriju najteži alpinistički smjerovi koje čovjek uopće može ispenjati. Od tada je 28 puta bila prva žena koja je ispenjala neki smjer.

Jordyn Barratt

https://www.instagram.com/p/Bg7e8Wllv4r/

Ova 19-godišnjakinja iz Havaja je jedina sportašica koja je osvajala medalje i kao surferica i skateboarderica. Nada se nastupu na OI 2020. u Tokiju.

Rachel Atherton

Peterostruka svjetska prvakinja u downhillu osvojila je 34 velika svjetska biciklistička atjecanja, i jedini je natjecatlj, bilo muški bilo ženski, koji je postigao savršenu sezonu u tom sportu.

Rhiannan Iffland

Rhiannan Iffland je 2016. tek ušla u svijet skokova u vodu, no to ju nije spriječilo da osvoji Red Bull cliff diving prvenstvo. Australka je ponovila uspjeg i 2017.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr