Neustrašive

Zašto je super biti drugačiji od drugih? Ove super žene upravo zbog toga su ostvarile svjetske karijere

Savršeno ne znači uvijek najljepše i najbolje, a u današnjem svijetu upravo se mnoge nesavršenosti i slave

Mnoge poznate žene danas ne bi bile tu gdje jesu da nije bilo njihovih zanimljivih osobnosti i karaktera. Svojim djelovanjem, inovativnošću i svjetonazorom izdvojile su se iz mase i postale prave super žene koje će se pamtiti još mnogo, mnogo godina.

Malala Yousafzai

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir imala je samo 16 godina kada ju je primila 2014. godine. Malalina priča je vrlo potresna od djetinjstva jer njena obitelj u Pakistanu pripada etničkoj skupini Paštuna. Dok su živjeli u dolini Svat, u jednom trenutku stigao je teror talibana te su žene prisiljene nositi burke, djevojčicama se zabranjuje da idu u školu, širi se teror i strah. Malala je od malena voljela školu i to je jedino što je ona htjela u svom životu – dobro obrazovanje za sebe i svoje vršnjakinje.

Odlučila je istupiti iz gomile i pokazati svoju snagu ne dopuštajući da joj život bude ispunjen strahom. Javno je govorila protiv talibanskog terora u medijima i skupovima i snažno je zagovarala svoje pravo na školovanje te na ostala prava djece. Tijekom 2012. godine pucali su joj u glavu, no ni to je nije spriječilo da i dalje štiti i potiče borbu za pravo na obrazovanje mnogih djevojčica u Pakistanu. Pakistanske su vlasti, njoj u čast, otvorili škole s njenim imenom za siromašnu djecu, a nedugo nakon toga dobila je i Nobelovu nagradu za mir.

View this post on Instagram

In 2012 in Pakistan, 15-year-old Malala Yousafzai was shot in the head by a Taliban gunman in retaliation for her activism. She survived, and the name Malala has come to represent the movement for the right to education. Now 20, Ms. Yousafzai has used funds raised by her charity and the money from her Nobel Peace Prize to build schools in Pakistan and promote education programs for girls in Afghanistan, India, Nigeria and countries that house Syrian refugees. Between delivering two public talks in Toronto, Ms. Yousafzai sat down with The Globe and Mail to discuss her critics, her views on Western feminism and the role of men in her movement. 🔺 The Globe and Mail: You made your first trip back to Pakistan just a couple of weeks ago – the first time since being shot. Tell me what the most jarring thing was about returning to that country. 🔺 Malala Yousafzai: Going back to Pakistan after 5½ years was the most beautiful and exciting time for me and my family. I think just going there and going to my home and seeing the street, my room, my old trophies, dining place, everything again was the most beautiful moment of my life and I really, really enjoyed it. It’s something I can’t describe in words. Even the warmth of the air, even just putting my feet on the land again was an incredible moment. 🔺 TGAM: There are many critics of the work that you do and what you represent back in Pakistan – they say it’s anti-Islamic. How do you respond to that? 🔺 MY: Firstly, it’s a very small number of people who are criticizing my work for education. I think most of them do not understand my message or the cause I’m standing up for. There are still Pakistanis standing with me and supporting me. I think some of these criticisms are actually absurd and they don’t make sense, but I hope that people will understand what I stand for and that I am standing up for all girls in Pakistan and around the world to have safe and quality education. 🔺 Read the full interview with Malala by following the link in our bio. 🔺 (✒️Dakshana Bascaramurty 📸: @2manycameras)

A post shared by The Globe and Mail (@globeandmail) on

Josipa Lisac

Jedna od najpoznatijih i najvećih predstavnica hrvatske glazbene umjetnosti, Josipa Lisac, pravi je primjer posebnosti i neobičnosti koja osvaja srca. Od malena se počinje baviti glazbom radi svog iznimnog glasa pjevajući interesantan glazbeni repertoar – sakralnu, klasičnu, modernu i etno glazbu. Odlazi na natjecanja i izvan Hrvatske te shvaća kako je njen glavni poziv rock glazba.

Intrigantna pojava i ekscentrične interpretacije donijele su joj popularnost, iako su mnogi na njeno stvaralaštvo i dalje gledali s neodobravanjem. Već 1973. godine stvara svoje prve albume koji postaju dio antologije hrvatske rock diskografije. Kroz život je imala i nekoliko glumačkih pothvata, a nastupala je i na kazališnim daskama. Za nju postoji samo jedna glavna karakteristika: Josipa Lisac nije kao drugi.

Tyra Banks

Danas poznati model, influencerica i osnivačica najpopularnijeg showa Američki top model, uspjela je radi svojih nesavršenosti i neprestanog truda. Premda je danas prava ljepotica, njeni srednjoškolski kolege to nisu mislili. Nerijetko je u intervjuima pričala o tome kako su joj se rugali za njenu visinu, čudno tijelo ili visoko čelo. Dobivala je i ružne nadimke, ali ništa od toga nije ju spriječilo da se odluči baviti svojim snom – modelingom.

Kako sama navodi, sve te uvrede naučile su je vrijednostima pristojnosti i ljubaznosti. Unatoč svojim nesavršenostima, Banks je odlučila krenuti u svijet mode. U početku je nailazila na neugodnosti i odbijanja, posebice radi njene tamne boje kože koja u tom trenutku ‘nije bila za naslovnice’.

Tijekom 1990. godine postala je model agencije Elle te od tada kreće njena karijera. Tako je postala prva crnkinja koja je završila na naslovnici GQ-a, Sports Illustrateda te prva crnkinja koja je bila u Victoria Secret katalogu.  2003. godine pokrenula je vlastiti show Američki top model u kojem, do danas, širi vjerovanje kako je nesavršeno i neobično najljepše i kako se baš to treba slaviti.

View this post on Instagram

Women who wear black lead colorful lives. 🖤 #sTYle

A post shared by Tyra Banks (@tyrabanks) on

Ellen DeGeneres

Počela je kao stand up komičarka, a najpoznatija je po tome što je bez srama i straha istupila iz mase i odlučila priznati da je gay i to već 1997. godine kada je takvo nešto bilo nezamislivo. Prije svoje popularnosti radila je u kafićima kao konobarica, čistila je kuće, prodavala usisavače i radila kao sekretarica.

Premda je njen brat bio poznat po svom humoru, ona je počela sa stand-up-om sa svojih 23. godine nastupajući u lokalnim kafićima. Baš zato što nije bila savršena, obična i dosadna, dobila je mnoge gaže koje su ju i proslavile. 2003. godine osniva svoj show Ellen u kojemu pokazuje svoje unikatne sposobnosti i humor.

Radi homoseksualnosti je doživjela mnoge probleme i odbijanja televizijskih kuća, no to ju nije spriječilo. U svom showu do danas ugošćuje mnoge ljude iz svakodnevnog života i poznate ličnosti, pokazujući kako su svi zapravo savršeni baš zbog svojih nesavršenosti.

Kristina Šalinović

Jedna od naših najpoznatijih manekenki nosila je revije za najpoznatije svjetske dizajnere te je prva Hrvatica koja se može pohvaliti naslovnicom talijanskog Voguea. Kristinu su modni skauti otkrili kada je imala tek 15. godina i rekli joj da mora napustiti školu, što je glatko odbila.

Njezina karijera započela je četiri godine kasnije, a ubrzo se njezino ime našlo na listi najuspješnijih top 30 modela svijeta. No, nije sve uvijek išlo glatko; Makaranki su govorili da je premršava, da ima čudne palčeve i veliku stražnjicu, bez dlake na jeziku odbijala je skidati se u topless za potrebe revije, ali to je nije spriječilo da ostvari svjetsku karijeru.

Ostala je dosljedna sebi i upravo ju je to gurnulo u neke nove vode. Zasitila se modnog svijeta, prikupila sva znanja koja je stekla radeći s frizerima u backstageu na revijama i otvorila frizerski salon u Zagrebu. Potpuno je svoja, radi ono što voli i to je poruka koju želi prenijeti i ostalim ženama.

https://www.instagram.com/p/BhyLamMFwym/?taken-by=kristinasalinovic_

 

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr